Нефтени платформи спасяват Малдивите от потъване

  • 30 юни 2015 12:05

  • 4244
  • 0
Нефтени платформи спасяват Малдивите от потъване
©

Нефтените платформи може да се окажат ключът на Малдивите за спасяване от заливането в резултат на глобалното затопляне, твърди студентът Маянк Тамала от училището по архитектура "Унитек" в Оукланд, Нова Зеландия, пише dnevnik.bg.

Малдивският архипелаг, който е една от главните туристически дестинации в района на Индийския океан, е съставен от острови, надморската височина на повечето от които не надхвърля три метра. Ако прогнозите на ООН за покачване на нивото на световния океан с 58 см до 2100 г. се сбъдне, това ще означава, че страната ще загуби голяма част от територията си.

Но дори и при най-оптимистичните прогнози много от 200-та населени острова в страната ще бъдат залети, което ще изправи властите пред огромна бежанска криза. Според младия изследовател обаче, вместо да се строят прегради срещу водата, може да се използват полупотопяеми нефтени платформи.

Малдивските власти, които са едни от най-активните в борбата срещу глобалното затопляне, вече планират изкупуването на земи в Индия или Австралия, където в бъдеще да се заселват гражданите на Малдивите и там да се образува държава в изгнание. Но това е все едно да приемеш поражението, смята студентът. Неговият проект "Плувай или потъни" защитава тезата, че цялото население на Малдивите може да остане да живее на сегашните си места, но върху адаптирани за целта нефтени платформи.

Някои специалисти коментират, че идеята не е чак толкова нереалистична, при положение че страната вече е доста гъсто населена, а в частност в столицата Мале вече живеят 1102,5 души на кв. км.

Противниците на идеята обаче смятат, че този план не би бил икономически издържан, при положение че малдивската икономика се крепи на туризма, а при потъването в резултат на покачването на океаните ще изчезнат всички красиви плажове в страната.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини