Малдивите – най-ниската страна в света

  • 14 ноември 2014 20:29

  • 5887
  • 0
Малдивите – най-ниската страна в света
©

Малдивите се състоят от близо 1200 атола, 80% от тях са едва на метър и половина над водата. Кристално чисти тюркоазени води, съпроводени от плажове със сребрист пясък, страхотни палми с развявани от вятъра зелени корони. Това е само част от визитната картичка на 1192 острова, съставляващи тази република. От тях обитаеми са само 202, обединени в 26 атола, с общо 754 км дължина и 118 км ширина. Максималната височина на повърхността не надвишава 2,5 метра.

Островите са разположени в Индийския океан, на екватора, на югозапад от Шри Ланка. Според Книгата на рекордите Гинес това е най-равнинната и най-ниската страна в света. За обитаеми се смятат само островите от архипелага, на които е възникнало селище и е построена джамия. Според местните власти 90% се определят като необитаеми, въпреки че на тях има построени летища, предприятия, плувни басейни, плажове, обработваеми площи, а напълно необитаеми са тези, на които няма човешко присъствие.

Столицата Мале се намира на остров Мале-север и не блести с исторически и културни забележителности, докато някои селища на островите Фушифару, Фонадхоу и свързаният с него мост Кадхоу се отличават със самобитната си архитектура.

Ниските, боядисани в ярки тонове, къщи са изградени от коралови блокове, слепени със смола, която се добива от бавното варене в продължение на близо 2 седмици на вид местна палма. На островите няма гори и затова дървеният материал се внася, включително и този, от който се изработват традиционните дхони, 14-метрови лодки, използвани тук като транспортно средство.

Множеството острови всъщност са върхове на потънала вулканична верига, която е достигала до 5000 метра височина. Около кратерите на угасналите вулкани се е образувал коралов риф от скелетите на милиони микроорганизми, хранещи се с планктон. След потъването започнал процес на корозия, в резултат на който на повърхността на водата останала кораловата корона, а в средата – лагуна. С течение на векове вътрешността на лагуната се е запълвала с пясък и коралови отпадъци и така са се създали много от островите, съставляващи архипелага. Населението е от индуси, изповядващи исляма.

На Малдивите все още се спазва традиционният календар, според който годината се разделя на 27 „накая” от по около 2 седмици. Всеки „накай” е свързан с основните дейности в поминъка на населението – риболов, земеделие.

Малдивите са бивша британска колония, а днес там са наложени строги правила. Онези, които не изповядват официалната религия – сунитски ислям, не могат да получат малдивско гражданство.

Ислямистите са против употребата на алкохол и свинско месо, както и срещу луксозните масажи, но никой не иска да се лиши от приходите от туризма, стигащ 1,5 милиарда долара годишно. Въпреки че Малдивите са с много добре развит туризъм, страната си остава сред най-бедните в света.

Остров Лхавияни поразява с пищната си растителност, с луксозните салони в местен стил, които предлагат източни масажи с благовонни масла и аюрведски манипулации. А на Мале-юг е изградено туристическо село, снабдено с всички екстри на комфортния живот, с покриви от палмови листа и дървени подове със стъклени отвори, през които наемателите могат да се възхищават денем и нощем на приказния подводен свят.

Вечер няма турист и гост на Малдивите да не остане изненадан и очарован от вълшебните явления на брега на океана. Тук стават някои от най-удивителните неща на Земята, които само природата е способна да създаде. Едно от тези неща са изумителните светещи вълни. Тук ги наричат ваадху. Те светят нощем от образувания фитопланктон. Отделяна от естествена биологична светлина, тя идва от мембраните на клетките, които реагират на електрически сигнали. Получава се изумителна гледка, от която туристите не могат дълго да откъснат поглед. Крайбрежните вълни светят толкова силно, че приличат на зарево или на силна неонова светлина, която е толкова характерна, че може да скрие човек или лодка, които са в морето. Това явление е съвсем естествено за местните жители на тези прекрасни острови.

Но, както винаги, привлечени от неизразимата красота наоколо, от този феномен, както и от заобикалящата природа, климата и спокойствието тук, всичко това привлича толкова много туристи и гости от цял свят, че от това започват и проблемите.

Има идея за строеж на луксозен хотел под водата на един от островите - Куредхивару, наподобяващ космически кораб и само малка част от него ще бъде над водата. Туристите ще могат да наблюдават подводния свят от цветни корали и тропически рибки, както и да гледат синьото небе от морското равнище. В луксозния подводен хотел ще отсядат гости в 21 стаи, ще се черпят в бара, а за любителите на подводните красоти ще работи водолазен център с водачи и придружители, по желание. Горната част ще е висока седем метра над водата, снабдена с ресторант и спа център, а на покрива ще има басейн сред тропическа градина и, разбира се, площадка за кацане на хеликоптери.

Една туристическа агенция пък решила да създаде тук не само свое ваканционно селище, но целият персонал в него - рецепционисти, сервитьори, управители, козметички, масажисти, аниматори и крупиета в игралните домове - да бъде от руси жени и мъже, а планът е да се осъществи през идната 2015 година. Дори докато летят до Малдивите, туристите ще бъдат обслужвани от пилоти блондини, стюардесите ще доказват слънчев загар в косите си.

Идеята на литовската туристическа агенция била да докаже, че блондините, които преобладават в тази балтийска страна, могат да бъдат не само компаньонки или с други обслужващи функции, но и да са жени и мъже с уважавани професии, реализиращи свои бизнес идеи. Но има и критика към тази идея. Литва е член на Европейския съюз и с този план туристическата фирма ще противоречи на общоприетите закони - изискването за русолявост ще изглежда

расистко спрямо местното население

Опонентите на тази идея настояват, че външните белези нямат нищо общо с качествата на хората и това би възпирало онези, които биха искали да потърсят работа на този остров. Те просто няма да бъдат допускани до интервю за приемане на работа поради неизпълнено първото условие, ако не са руси.

Природозащитните организации по света вече бият тревога за съдбата на Малдивите. Има опасност след няколкостотин години те да бъдат погълнати от океана в резултат на пагубните последици от глобалното затопляне, което тук се усеща осезателно. Учените твърдят, че в радиус от няколкостотин километра океанското равнище се надига с около 15 милиметра годишно.

Местното население с основание е обезпокоено и от безмилостната експлоатация на океанските дълбини, от непрестанното влошаване на състоянието на кораловия риф и последвалото унищожаване на рибното богатство. Това се дължи до голяма степен и на изменените климатични условия вследствие затоплянето на океанската вода след природни феномени като ураганите, сред които най-мощен и разрушителен беше Ел Ниньо.

Но тъй като през последните години туризмът навлиза все повече в бита на местното население, Малдивите се превръщат в примамлива дестинация особено за любителите на силни усещания, на гмурканията и подводния спорт, на цялата природа наоколо. Океанските дълбини предоставят незабравими преживявания с богатата си флора и фауна. И напливът от туристи тук не спира целогодишно.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5887 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини