7,4 по Рихтер разтърсиха Папуа-Нова Гвинея (обновена)

  • 05 май 2015 06:46

  • 3008
  • 0
7,4 по Рихтер разтърсиха Папуа-Нова Гвинея (обновена)
© Getty Images/Guliver (архив)

Силно земетресение с магнитуд 7,4 разтърси днес островната държава Папуа-Нова Гвинея в Тихия океан, предадоха световните агенции.

Епицентърът е бил на 130 км южно от град Кокопо, в североизточна Папуа-Нова Гвинея, на дълбочина 63 км, съобщи Геофизическият институт на САЩ, който промени първоначалната оценка от 7,5 за магнитуда и дълбочина 10 км, предаде БТА, цитирайки АП. Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че е възможно да се образуват вълни с височина до 1 метър в район с радиус 300 км от епицентъра. Няма съобщения за вълни, нито за поражения, съобщи Геофизическата обсерватория в столицата Порт Морсби.

Земетресението е било в океана, а на близката суша населението е малобройно. Днешният трус бе регистриран в същия район, където миналата седмица станаха две по-слаби земетресения. Никое от тях не нанесе щети, нито предизвика цунами. Папуа-Нова Гвинея е разположена на Огнения пръстен - дъга от разломи в Тихия океан, където често стават земетресения, напомня АП.

Отменена е опасността от цунами след силното земетресение с магнитуд 7,4, регистрирано в близост до Папуа-Нова Гвинея, предаде АФП. По данни на Американския геофизичен институт, епицентърът на труса е бил на дълбочина от 63 км и на разстояние от 133 км югоизточно от град Кокоро. Земетресението бе последвано от вторичен трус със сила 5,9. Трусовете предизвикаха паника сред населението, но няма съобщения за пострадали или разрушения.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3008 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини