В Сидни арестуваха двама по обвинения в тероризъм

  • 24 декември 2014 08:06

  • 957
  • 0
В Сидни арестуваха двама по обвинения в тероризъм
© gettyimages

Австралийски съд днес отказа да пусне под гаранция двама жители на Сидни, арестувани по обвинения, свързани с тероризъм, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Сулайман Халид, на 20 години, е обвинен в притежание на документи, целящи да улеснят терористична атака. Халид, известен още като Абу Бакр, влезе в новините тази година, когато скандално напусна телевизионно шоу, облечен в черно сако с флага на "Ислямска държава", след като го попитаха дали подкрепя бойците на екстремистката групировка в Сирия и Ирак. Халид ще се яви пред съда отново на 18 февруари. Според медиите у него бил открит списък с евентуални мишени на терористични атаки. Другият заподозрян, на 21 години, анонимен по юридически причини, е обвинен в нарушаване на съдебна заповед, ограничаваща движенията му и достъпа до компютър и телефон.

Двамата са арестувани в рамките на продължаваща антитерористична операция срещу група от 15-20 мъже в Сидни, чиято идеология е свързана с ИД. В хода на операцията вече са задържани 11 души. Властите не смятат, че групата е свързана с нападателя, който взе заложници в кафене в Сидни миналата седмица.

Властите отнеха паспортите на над 70 австралийски граждани, за да им попречат да заминат да воюват за ИД в Ирак. Днес австралийската радиотелевизионна компания Ей Би Си съобщи, че двама австралийци участват в схемата на ИД за сексуална търговия, чрез която стотици млади иракчанки са отвличани и "омъжвани" за бойци на групировката.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
957 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини