Новозеландски министър хвърли оставка заради обвинение в измама с партийни дарения

  • 16 октомври 2013 16:51

  • 860
  • 0
Новозеландски министър хвърли оставка заради обвинение в измама с партийни дарения
©

Лидерът на малка партия, гарант за парламентарното мнозинство в новозеландския парламент, Джон Банкс подаде оставка от поста си в правителството, след като беше обвинен в измама с партийни дарения, предаде Ройтерс.

Банкс, който е единственият депутат от ориентираната към бизнеса партия "АCТ Нова Зеландия", беше заместник- министър по въпросите на реформата, малкия и средния бизнес. Той е подведен под отговорност заради неправомерно укриване на информация за дарения от интернет магната Ким Дотком и една верига от казина на обща стойност 54 600 долара. Нарушението е свързано с неуспешната кандидатура на Банкс за кмет на Окланд през 2010 г. Ако бъде признат за виновен, Банкс може да бъде осъден на максимум две години затвор.

Дотком, който в момента оспорва екстрадирането си в САЩ заради обвинение в интернет пиратство, заяви, че Банкс го е помолил да раздели дарението си на две вноски, така че да не е нужно да се разкрива личността на дарителя. Премиерът Джон Кий, чието десноцентристко правителство разчита на парламентарната подкрепа на Банкс и на представители на още две малки партии, заяви, че оставката на Банкс е правилна стъпка, въпреки че нарушението му не е свързано с парламентарните избори през 2011 г.

Джон Банкс обеща, че ще продължи да подкрепя правителството в ролята си на депутат. Той отхвърли обвиненията и заяви, че подава оставка, за да не влияе делото срещу него на имиджа на кабинета

Последвайте канала на

БТА
860 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини