Джулиан Асандж не успя да влезе в Сената на Австралия

  • 08 септември 2013 08:29

  • 1005
  • 0
Джулиан Асандж не успя да влезе в Сената на Австралия
© Getty Images/Guliver

Създателят на сайта Уикилийкс и на едноименната австралийскапартия Джулиан Асандж по предварителни данни не е успял да  влезе в Сената на Австралия на вчерашните избори, предаде  ИТАР-ТАСС.

По неокончателни данни от преброяването на гласовете в щата Виктория, откъдето се кандидатира Асандж, са него са гласували  1,18 процента от избирателите - 25 666 души са го поставили на първо място.

Преброяването на гласовете на изборите за горна камара на австралийския парламент е сложна процедура и ще продължи няколко дни. Вземат се предвид не само броят избиратели, поставили един или друг кандидат на първо място в бюлетините, но и броят на  заетите от този кандидат втори, трети и последващи места.

В изборите за Сенат в щата Виктория участваха общо 39 партии и коалиции. Първичният резултат на Асандж е седми поред, което  най-вероятно няма да му позволи да влезе в парламента. Асандж не присъства на изборите, той продължава да се укрива в  еквадорското посолство в Лондон.

Победител на изборите в долната камара стана Либерално-националната коалиция, която последните шест години бе в опозиция. Лидерът й Тони Абът в близките дни ще състави правителство и ще стане новият австралийски премиер.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини