Джулиан Асандж пое към парламента в Австралия

  • 13 февруари 2013 11:43

  • 806
  • 0
Джулиан Асандж пое към парламента в Австралия
©

Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж направи важна стъпка, за да осъществи плановете си за участие в австралийските парламентарни избори през септември.

Във вторник Асандж е подал молба да бъде регистриран като кандидат за депутат в Сената до избирателната комисия в щата Виктория, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на Сам Кастро, говорителка на Австралийския граждански съюз в подкрепа на Уикилийкс. В
най-скоро време ръководството на новосъздадената партия Уикилийкс ще обсъди евентуалното си официално регистриране като нова политическа партия в Австралия, посочи Кастро. За регистрация е необходимо молби за членство да подадат поне 500 регистрирани избиратели. Асандж е заявявал по-рано, че не се очакват проблеми в тази връзка, тъй като "мнозина достойни хора, будещи възхита сред австралийското общество, проявяват интерес и готовност да подкрепят" новата партия.
В момента Асандж живее като политически бежанец в посолството на Еквадор в Лондон, където се укри миналия юни, за да избегне екстрадирането си в Швеция. Там основателят на Уикилийкс е обвинен в сексуално посегателство, което той отрича. Асандж е заявявал неведнъж, че от Швеция би бил екстрадиран в САЩ и американците смятат да го съдят, тъй като с разкритията си е накърнил националната сигурност на Щатите.


Основни елементи от предизборната платформа на австралийската партия "Уикилийкс" ще бъдат призивът към "откритост и подотчетност в дейността на правителството" и защитата на гражданските права, заяви Кастро. Говорителката уточни, че ако Асандж спечели вота на 14 септември, но не успее да напусне Лондон, мястото му в Сената ще бъде заето от друг избраник на партията

Последвайте канала на

БТА
806 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини