Бразилия спира социалната мрежа X

  • 31 август 2024 13:06

  • 260
  • 0
Бразилия спира социалната мрежа X
© gettyimages

Върховният съд на Бразилия спира социалната мрежа X (бившият Twitter) на територията на страната.

Социалната мрежа, която вече носи името „Екс”, трябва да си назначи адвокат в следващите 24 часа. Ако не се съобрази с разпорежданията на съда нейната дейност, окончателно ще спре в четвъртък. 

Забраната на X е поредния епизод от директния сблъсък между компанията и съдията от Върховния съд Алишандре де Мораес. Преди месеци Мораес разпореди X да изтрие част от постовете в платформата, защото съдържат фалшиви новини или подканят към насилие. Илон Мъск отказа.

По-късно милиардерът закри всички офиси на X в Бразилия, след като обвини Мораес, че планира да арестува негови служители. Съдията използва закриването на офисите като повод, защото по местните закони интернет компаниите трябва да имат физическо представителство в Бразилия, ако искат да работят там.

Луиш Аугусто д'Урсо, юрист и експерт по киберпрестъпността заяви, че решението цели да изпрати съобщение - всяка платформа, която иска да работи в Бразилия, трябва да спазва правилата. 

Илон Мъск започна да нарича съдията "диктатор". В резултат целия случай придоби и личен характер, пишат местни медии. Като част от войната, Мораес блокира и сметките на компанията на Мъск за сателитен интернет Старлинк. Милиардерът се присмя на външния вид на съдията.

"Старлинк ще продължава да подкрепя армията на Бразилия, въпреки че банковите ни сметки в страната бяха незаконно замразени от съдия Де Волдемор", каза той.

Ситуацията разделя бразилското общество. Десните, начело с предишния президент Жаир Болсонаро, са на страната на Мъск. Много от левите, начело със сегашния президент Лула да Силва, видимо се дразнят от поведението на милиардера, пише БТА.

Мъск ще интервюира Тръмп в социалната мрежа „Х"

"Само защото някой има много пари, не значи че може да пренебрегва закона. Не може да обижда президенти, да напада сенатори или Конгреса. Не може да обижда Върховния съд. За какъв се мисли", запита президентът на Бразилия Луиз Инасиу Лула да Силва.

Това очевидно не е края на сагата, очаква се следващият ход на социалната мрежа Х. Платформата е много популярна в Бразилия и се ползва от милиони граждани, но и за официална комуникация между редица служебни лица и институции. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини