Социалната мрежа "Екс" прекратява своята дейност в Бразилия - незабавно и изцяло

  • 17 август 2024 22:11

  • 735
  • 2
Социалната мрежа "Екс"  прекратява своята дейност в Бразилия - незабавно и изцяло
© Getty images (архив)

Социалната мрежа "Екс" днес заяви, че незабавно и изцяло прекратява своята дейност в Бразилия заради разпореждания за цензура" направени от бразилския съдия Алешандре де Мораеш, предаде Ройтерс.

Платформата "Екс", която е собственост на милиардера Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,, твърди, че Мораеш е заплашил един от юридическите представители на компанията в Бразилия с арест, ако не изпълни съдебно разпореждане да свали определено съдържание от социалната мрежа.  "Екс" публикува и снимки на документ, за който се твърди, че е подписан от Мораеш.

В документа се казва, че Рашел Нова Консейсао - юридическият представител на компанията на Мъск, ще бъде глобяван с по 20 000 реала (3653 долара) на ден и че ще бъде издадена заповед за ареста му, ако платформата не изпълни изцяло разпоредбите на Мораеш.

"Решихме незабавно да спрем дейността си в Бразилия, за да предпазим сигурността на персонала си", се казва в изявление на "Екс".  

Върховният съд на Бразилия отказа да коментира казуса пред Ройтерс и посочи, че нито потвърждава, нито отрича автентичността на документа.

По-рано тази година Мораеш нареди на "Екс" да блокира определени акаунти във връзка с разследване срещу т.нар. "цифрови милиции", които бяха обвинени в разпространяване на фалшиви новини и послания на омразата по време на управлението на бившия крайнодесен президент Жаир Болсонаро.

Демонстранти, подкрепящи Жаир Болсонаро, благодариха на Илон Мъск за отказа му да блокира техни акаунти в "Екс"

Освен това Мораеш започна разследване срещу Мъск, след като милиардерът заяви, че отново ще активира акаунти в "Екс", които са били блокиране по нареждане на съда.

Мъск днес нарече Мораеш "пълен позор за правосъдието" и подчерта, че компанията му не би могла да се съгласи с исканията на съдията за "тайна цензура и предаване на лична информация".

 

Последвайте канала на

Novini.bg
735 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.18 | 00:04

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

2024.08.17 | 23:15

1
БРИКС ще си има свои мрежи, няма да робува на краваристанците!

Добави коментар

Водещи новини