Древна пирамида се срути в Мексико

  • 15 август 2024 07:12

  • 582
  • 0
Древна пирамида се срути в Мексико
© pixabay

Порой от проливни дъждове в близост до езерото Пацкуаро е предизвикал срутването на древна пирамида в Мексико, само няколко дни след като емблематичната "Двойна арка" в националната зона за отдих Глен Каньон в Юта се срути в езерото Пауъл.

И двете "жертви" на все по-дивия глобален климат, според някои това също може да е индикация за предстоящи проблеми. 

 

Структурата, намираща се в археологическата зона Ихуацио в Мичоакан, наскоро е била изпепелена от температурите, което е довело до пукнатини, пропускащи вода във вътрешността ѝ. През нощта на 29 юли тя е била залята от проливен дъжд, в резултат на което централната част на южната ѝ фасада е паднала, според Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH).

Експерти от агенцията много бързо се заеха с решаването на проблема. 

"От ранните часове на 30 юли персоналът се придвижи до обекта на културното наследство, за да оцени причинените щети", се казва в изявление на INAH. Те потвърдиха, че са нанесени щети на поне шест стъпаловидни участъка от южната основа на предиспанския паметник, като са засегнати както външните стени, така и вътрешното ядро и стените.

В пика на своето развитие Ихуацио е обхващал приблизително 150 хектара и е помещавал поне 84 структури, седем от които понастоящем са изложени в археологическия парк. За първи път селището е обитавано през 900 г. от групи, говорещи нахуатълски език, но славните му дни са между 1200 и 1521 г., когато служи като първото седалище на империята Пурепеча. 

Тази цивилизация е съвременник и основен съперник на могъщата империя на ацтеките. Между двете мезоамерикански суперсили се водят много битки, но пурепехите остават една от малкото коренни групи в региона, които ацтеките не успяват да завладеят.

Тропическата буря "Алберто" удари Мексико и взе три жертви

Пирамидалните структури в Ихуацио са били свещени пространства, най-вероятно използвани за духовни ритуали и церемонии. Те са имали и определена политическа роля, като са действали като мощен символ на силата и властта на културата.

Хората от племето пурепеча все още живеят в някои части на щата Мичоакан в Западно Мексико и коментират, че историческите им традиции може би са разглеждали падането на структурата като знак за предстояща гибел.

Тариакуири Алварес, който нарича строителите на пирамидата свои предци в публикация във Facebook, описва как това би се считало за лошо предзнаменование, което показва, че "наближава някакво събитие".

"Преди пристигането на конкистадорите, според историческите свидетелства, нещо подобно се е случило с тогавашния мироглед на Пурхе [Пурепеча], защото боговете Нана Куерхаепири и К'ери Курикуери са били недоволни", се казва в преведения пост.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
582 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини