Колумбия преустановява продажбата на въглища на Израел

  • 09 юни 2024 21:33

  • 476
  • 0
Колумбия преустановява продажбата на въглища на Израел
© Getty Images

Колумбийският президент Густаво Петро обяви вчера, че страната му скоро ще спре износа на въглища за Израел, докато продължава войната в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2316

"Ще преустановим износа на въглища за Израел, докато не спре геноцида", написа президентът на южноамериканската държава в "Екс".

През май той обяви скъсването на дипломатическите отношения с Израел и определи правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху като "извършващо геноцид" заради начина на водене на войната в ивицата Газа. Петро също така сложи край на закупуването на оръжия, произведени от Израел - един от основните доставчици на силите за сигурност на тази южноамериканска страна.

В постановлението, издадено от министерството на търговията и промишлеността, се уточнява, че спирането на износа на въглища ще се прилага "до пълното изпълнение на временните мерки, постановени от Международния съд на ООН".

Израел е първата "демократична държава", включена в "списъка на срама" на ООН

В края на май най-висшият съд на ООН разпореди спиране на израелските операции в град Рафах и отваряне на "граничния пункт "Рафах", за да се позволи безпрепятствената доставка" на хуманитарна помощ, както и незабавно освобождаване на заложниците, държани в обсадения анклав.

Решенията на Международния съд на ООН са правно обвързващи, но той не разполага с механизми за тяхното изпълнение, посочва АФП.

Според колумбийското правителство спирането на продажбите на въглища ще влезе в сила пет дни след публикуването му в държавния вестник на страната и няма да засегне доставки, за които вече е поискано разрешение за превоз.

Според израелското посолство в Богота Колумбия е била водещ доставчик на въглища за Израел през 2023 г. с износ на стойност около 450 млн. долара, отбелязва БТА.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
476 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини