В Колумбия днес е почивен ден за държавните служители, за да се пестят вода и електричество

  • 19 април 2024 08:12

  • 332
  • 1
В Колумбия днес е почивен ден за държавните служители, за да се пестят вода и електричество
© Novini.bg/ Canva

Колумбийското правителство обяви петък за неработен ден в публичния сектор, надявайки се да икономиса вода и електричество, докато страната е засегната от сериозна суша, предаде Франс прес.

„Утре искаме да обявим неработен ден в Колумбия, така че хората да използват възможно най-малко електричество (...) и преди всичко да намалят консумацията на вода колкото е възможно повече“, заяви вчера президентът Густаво Петро.

Въвеждат режим на водата в Богота заради "Ел Ниньо"

Тази мярка предполага отмяна на работния ден за всички държавни служители, докато „населението като цяло и частните компании ще решат дали смятат този ден за неработен “, посочи Петро в „Екс“.

В същата социална мрежа президентът помоли осемте милиона жители на Богота „да отидат този уикенд на места, които зависят от други водосборни басейни, за да намалят натиска върху потреблението“ на вода в столицата, където вече е в ход режим по райони.

Две трети от електроенергията, консумирана в Колумбия, идва от водноелектрически централи, които в момента не работят поради безводието, свързано с феномена „Ел Ниньо“ и глобалното затопляне.

Нивото в резервоарите в страната наближава критичен долен праг, предупреди компанията, управляваща пазара на електроенергия. Причината е сух период, започнал в края на миналата година и продължаващ и в началото на април, който обикновено е един от най-дъждовните месеци в Колумбия.

Правителството предупреди, че при липса на валежи ще се наложи режим на електропотреблението на национално равнище.

Колумбия обяви в понеделник спирането на енергийния си износ за съседен Еквадор, който също изпадна в сериозна енергийна криза. Четвъртък и петък бяха обявени за неработни дни от еквадорските власти, които ограничават подаването на електричество, като прекъсването на тока може да продължи до тринадесет часа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
332 1

Коментари 1

Добави коментар
Баруто

2024.04.19 | 09:57

1
Да почват от брашното

Добави коментар

Водещи новини