Въвеждат режим на водата в Богота заради "Ел Ниньо"

  • 08 април 2024 22:42

  • 886
  • 2
Въвеждат режим на водата в Богота заради "Ел Ниньо"
© pixabay

В столицата на Колумбия Богота тази седмица ще бъде въведен режим на водата, за да бъдат намалени последиците от сушата, предизвикана от природния феномен "Ел Ниньо", който причини голям спад на водните запаси в страната в разгара на сухия сезон, предаде Ройтерс, като се позова на кмета на града Карлос Галан.

Режимът ще важи и за 11 общини близо до столицата и ще засегне най-малко девет милиона души.

Природният феномен "Ел Ниньо" достигна Колумбия в края на 2023 г. и донесе високи температури и суша, причинили горски пожари в цялата страна и довели до най-ниските нива във водохранилищата от десетилетия, предаде БНТ.

ООН: На ръба на пропастта сме - ледниците се отдръпват

Трите водохранилища, които осигуряват 70% от водата за Богота, са пълни само до 16,9% от капацитета си. Това е най-ниското равнище от 40 години, каза Галан.

"Нека сега да не разхищаваме дори капка вода в Богота", заяви Галан на пресконференция и добави, че "това ще помогне тези ограничения да бъдат премахнати по-бързо или да бъдат разхлабени".

Богота страда от суша подобно на столицата на Мексико и околностите ѝ, където живеят около 21 милиона души. Град Мексико изпитва недостиг на вода от години заради слабите валежи, за които се предполага, че се дължат на климатичните промени, както и на нарастващото население и остарялата инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
886 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2024.04.09 | 06:55

2
Ел Пишко

2024.04.08 | 23:14

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини