Значителен ръст случаите на денга в Перу

  • 12 април 2024 15:26

  • 289
  • 1
Значителен ръст случаите на денга в Перу
© pixabay

Смъртните случаи, причинени от болестта денга, пренасяна от комари, са се увеличили повече от три пъти в Перу от началото на годината, съобщава Ройтерс.

Правителството на президента Дина Болуарте одобри указ, позволяващ извънредни икономически мерки за укрепване на плана за противодействие на епидемията, която според експерти се влошава от изменението на климата.

По данни на министерството на здравеопазването на Перу регистрираните смъртни случаи от денга от началото на годината са 117 на брой. Това е значителен ръст в сравнение с предходната година, когато те са били 33.

Предполагаемите случаи на заразени също са се увеличили повече от три пъти, за да достигнат около 135 000.

Според експерти цифрите в Перу са тревожни, защото показват способността на комара Aedes Aegypti, който е носител на болестта, да се разпространява в райони, където денга не е била открита преди това. Най-голям брой случаи са регистрирани в крайбрежните и северните части на страната, включително столицата Лима.

Какво трябва да знаем за денга?

С честота на заболеваемост от 330,27 случая на 100 000 души, Перу наблюдава както по-високи нива на инфекция, така и на смъртност, отколкото в Бразилия или Аржентина. Епидемиолози предупреждават, че ситуацията в Латинска Америка е критична.

Последвайте канала на

Калина Христова
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.12 | 17:42

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини