Какво трябва да знаем за денга?

  • 26 март 2024 11:18

  • 723
  • 2
Какво трябва да знаем за денга?
© Pixabay

Министърът на здравеопазването на Пуерто Рико обяви епидемия от денга след скок на заразените с инфекциозната болест в американската карибска територия с население от 3,2 милиона души, предаде Асошиейтед прес.

Тази година бяха регистрирани най-малко 549 случая на заболяването, при общо 1293 за цялата 2023 г. Повечето нови случаи са регистрирани в столицата Сан Хуан.

Над 340 души се лекуват в болница от причинения от ухапване от комар вирус, съобщи здравното министерство на островната територия.

За последен път Пуерто Рико обяви епидемия от денга през 2012 г., пише БТА.

У нас е бил регистриран случай на денга

Над пет милиона случая на инфекциозното заболяване бяха регистрирани миналата година по целия свят. 80% от тях са били в Западното полукълбо, съобщи Световната здравна организация. В този регион са регистрирани около три милиона нови случая от началото на тази година, а здравните власти отбелязват, че голямото количество валежи, наред с високата влажност и горещини, причинени от климатичните промени, са допринесли за ръста на заболеваемостта.

Вирусът може да причини силно главоболие, треска, повръщане, обрив и други симптоми. Докато повечето заразени хора не проявяват симптоми, при други острото протичане на заболяването може да доведе до натрупване на течност в корема и гърдите и смърт .

Последвайте канала на

Росица Валентинова
723 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.26 | 15:18

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.03.26 | 11:36

1
97688 Bad Kissingen Beatrixstr.16 Atanas Mironov

Добави коментар

Водещи новини