Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология

  • 27 март 2024 20:16

  • 453
  • 0
Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология
© Gettyimages

Президентът на Франция Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на и бразилският му колега Луиз Инасио Лула да Силва пуснаха днес по вода подводница, построена в южноамериканската страна по френска технология, в рамките на съвместен проект на стойност 10 милиарда долара, предаде БТА, цитирайки Ройтерс. 

Церемонията се състоя в корабостроителницата Итагуай край Рио де Жанейро. Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва разби бутилка шампанско на носа на подводницата "Тонелеро", след което двамата президенти дръпнаха лоста, с който плавателният съд от клас "Скорпен" навлезе в Атлантическия океан.

Програмата за изграждането на подводници започна по време на предишния президентски мандат на Лула през 2008 година в партньорство с френската държавна корабостроителна компания "Навал груп". Една от целите на проекта е до края на десетилетието Бразилия вече да разполага с подводница с ядрен двигател.   

Франция ще достави артилерийски снаряди на Украйна

Лула посочи, че подводният флот е нужен на страната за защитата крайбрежието ѝ, чиято дължина е около 7500 километра, и на териториалните ѝ води, в които се разработват огромни петролни находища.

Макрон е на тридневна визита в Бразилия, за да поднови отношения и стратегическото партньорство между двете държави. Връзките между тях охладняха по време на управлението на Жаир Болсонаро, който бе критикуван от Елисейския дворец  заради неуспехите му в опазването на тропическите гори на Амазонка.  

Последвайте канала на

Филип Епитропов
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини