Птичи грип убива хиляди тюлени и морски лъвове

  • 22 март 2024 12:58

  • 299
  • 1
Птичи грип убива хиляди тюлени и морски лъвове
© Pixabay

Птичият грип убива десетки хиляди тюлени и морски лъвове в различни краища на света. Това нарушава екосистемите и обърква учените, които не виждат ясен начин за забавяне на опустошителния вирус, предаде Асошиейтед прес.

Световната епидемия от птичи грип, която започна през 2020 г., доведе до смъртта на милиони домашни птици и се разпространи сред дивата природа по цялото земно кълбо. Вирусът не представлява сериозна заплаха за хората, но разпространението му в селскостопанското стопанство и дивите екосистеми предизвика огромни икономически сътресения и нарушения на околната среда.

Тюлените и морските лъвове, които се намират на толкова отдалечени едно от друго места като Мейн и Чили, са особено уязвими към болестта, казват учените . Вирусът е открит при тюлени на източното и западното крайбрежие на САЩ. Това е довело до смъртта на повече от 300 от тях в Нова Англия и още няколко в Пюджет Саунд във Вашингтон. Ситуацията е още по-тежка в Южна Америка, където над 20 000 морски лъва са умрели в Чили и Перу, а хиляди морски слонове са загинали в Аржентина.

Щам на птичия грип убива делфини, тюлени и морски лъвове в Южна Америка

„Веднъж попаднал в дивата природа, вирусът се разпространява като горски пожар, стига да има податливи животни“, каза Марсела Ухарт, директор на програмата за Латинска Америка в Здравения център за диви животни „Карън Дреър“ в Калифорнийския университет в Дейвис. „Придвижването на животните разпространява вируса в нови райони“.

„Учените все още проучват как тюлените са се заразили с птичия грип, но най-вероятно това е станало при контакт със заразени морски птици“, каза Ухарт. „Високата смъртност засяга южноамериканските морски бозайници постоянно, откакто вирусът се появи в края на 2022 г. Оттогава в Перу и Чили са загинали стотици хиляди птици от вируса“, отбеляза тя.

Вирусът все още се разпространява и през февруари за първи път беше открит в Антарктида.

Смъртта на тюлените и морските лъвове нарушава екосистемите, в които морските бозайници служат като основни хищници на върха на хранителната верига. Тюлените спомагат за поддържането на океанското равновесие, като предотвратяват свръхпопулацията на видовете риба, с които се хранят.

Много от засегнатите видове имат относително стабилни популации, но учените се притесняват от възможността вирусът да премине към по-застрашените животни. Птичият грип най-вероятно изиграва роля за смъртта на стотици застрашени каспийски тюлени в Русия през миналата година.

„Загубата на диви животни в сегашните мащаби представлява безпрецедентен риск от срив на популацията, създавайки екологична криза“, се казва в изявление на Световната организация за здравеопазване на животните, предава БТА.

Някои учени и защитници на околната среда смятат, че може да има връзка между епидемиите и изменението на климата, и затоплянето на океаните. Затоплянето на температурата на морето край северната част на Чили намалява популацията на дребните риби, а това прави морските лъвове по-слаби и по-податливи на болести, каза Лисбет ван дер Меер, директор на екологичната група Oceana в Чили.

„Учените и природозащитниците се надяват, че ваксинирането на домашните птици ще помогне да се намали разпространението на болестта“, каза Ван дер Меер и добави, че също така е важно хората да избягват потенциално заразени животни в дивата природа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
299 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.22 | 13:07

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> use.my/man

Добави коментар

Водещи новини