Хипопотамите на Пабло Ескобар застрашават биоразнообразието в Колумбия

  • 30 януари 2024 15:53

  • 1285
  • 1
Хипопотамите на Пабло Ескобар застрашават биоразнообразието в Колумбия
© Pixabay

Десетки хипопотами се размножават в езерата и реките на Колумбия - инвазивен вид, който според природозащитниците прогонва другите диви животни и застрашава хората в района.

Колумбийското правителство полага усилия за намаляване на тяхната популация, съобщава Voice of America, цитирано от "Вести".

Повече от 160 хипопотама се размножават в тези води. Животните произхождат от Африка - в Колумбия те са отглеждани като екстравагантни, екзотични домашни любимци. Те са били доставени за покойния лидер на кокаиновия картел Пабло Ескобар. Без естествени хищници наоколо, те са се размножили и са се превърнали в инвазивен вид.

„Този вид продължава да расте, така че обмислянето на мерките за управление става все по-сложно“, казва Дейвид Ечевери, който е ръководител на управлението на биоразнообразието в Cornare - местна екологична група.

Първо, екипите ги кастрират, така че те повече да не могат да се възпроизвеждат. Специалистите ги примамват от водата с храна. Друг член на екипа на Cornare - инженерът по околна среда Брайън Марин, изброява стръвта, която хипопотамите намират за неустоима. „Използвали сме диня, морков, зеле”, разказва той.

След това ги затварят в голяма метална ограда и стрелят по тях с медицински стрелички, за да ги упоят, съобщава VOA. „Целта миналата година беше да оперираме 20 хипопотама. Но успяхме да уловим само седем, казва Браян Марин. Хипопотамите изяждат местната растителност и прогонват естествените видове, включително риби и морски крави.

В Колумбия започва стерилизация на хипопотамите на покойния наркобарон Пабло Ескобар

„Те са опасни за хората, защото се скитат по улиците на близкия град през нощта. Всеки момент те могат да излязат и да нападнат човек”, смята Ечевери. „Знам, че общността ще бъде много засегната, защото те наистина са се влюбили в тях, толкова много, че са се превърнали в настоящ символ на идентичност за града“, казва екскурзоводът Андрес Монсалве. 

Правителството също така проучва изпращането на 60 хипопотама в зоологически градини и природни резервати, включително в Индия и Мексико. Длъжностни лица казват, че крайната възможност би била да се убият някои от хипопотамите. Те предупреждават, че бездействането може да означава екологична катастрофа за Колумбия. Правителството предупреждава, че ако не бъдат контролирани, броят на хипопотамите може да нарасне до 1000 от хищните животни, размножаващи се в реките на Колумбия през следващото десетилетие, предава VOA.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 21:17

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини