САЩ възстановиха част от санкциите срещу Венецуела, след като съдът блокира опозиционер - претендент за президент

  • 30 януари 2024 14:57

  • 979
  • 1
САЩ възстановиха част от санкциите срещу Венецуела, след като съдът блокира опозиционер - претендент за президент
© Getty images (архив)

Правителството на САЩ възстанови част от санкциите срещу Венецуела, изпълнявайки заплахата си, след като най-висшият съд на южноамериканската страна блокира президентската кандидатура на опозиционен лидер, предаде АП, цитирана от БТА.

Министерството на финансите даде на компаниите, които сключват сделки с държавната минна компания на Венецуела, срок до 13 февруари да прекратят дейността си.

Ведомството разреши транзакциите с минната компания през октомври, след като правителството на президента Николас Мадуро постигна споразумение с подкрепяната от САЩ опозиционна политическа формация да работи за изравняване на условията преди президентските избори. Облекченията на санкциите в петролния и газовия сектор остават в сила.

САЩ вдигат санкциите срещу венецуелския петрол и злато

В петък обаче перспективата за свободни президентски избори получи тежък удар, когато най-висшият съд на страната потвърди забраната за издигане на кандидатурата на Мария Корина Мачадо, дългогодишен враг на правителството и победител в първичните избори, проведени от опозицията.

Мачадо, бивша депутатка, спечели независимо проведените от опозицията първични президентски избори с над 90 % от гласовете. Победата ѝ дойде въпреки че правителството обяви 15-годишна забрана да се кандидатира за поста само няколко дни след като тя официално се включи в надпреварата през юни.

Дългогодишната противничка на правителството имаше възможност да участва, тъй като първичните избори бяха организирани от комисия, независима от избирателните органи на Венецуела.

Последвайте канала на

Novini.bg
979 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 21:25

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини