Бразилската полиция извършва обиски заради незаконно следене при управлението на Болсонаро

  • 25 януари 2024 17:38

  • 715
  • 1
Бразилската полиция извършва обиски заради незаконно следене при управлението на Болсонаро
© Getty Images

Бразилската федерална полиция днес започна операция за разследване на предполагаемото незаконно следене на граждани от Бразилската разузнавателна агенция (ABIN) по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро, предаде Ройтерс.

Разследването по подозрения за незаконно наблюдение на противниците на Болсонаро в съдилищата, политиката и медиите увеличава съдебните проблеми на бившия президент. Той вече е обявен за политически нелегитимен до 2030 г. и е изправен пред множество криминални разследвания, които все още могат да го пратят в затвора.

Според изявление седем служители на федералната полиция са разследвани и са били освободени от длъжност.

Извършвани са общо 21 претърсвания и изземвания, както и други мерки, включително арести, на различни места, включително в столицата Бразилия и в Рио де Жанейро.

Източник от долната камара на парламента заяви пред Ройтерс, че една от целите е конгресменът Алешандре Рамагем (Alexandre Ramagem), служител на федералната полиция, който е бил директор на ABIN по време на управлението на Болсонаро, съобщи телевизия Глобо.

Болсонаро е получил фалшив сертификат за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха бразилските здравни власти

Рамагем, който се превърна в един от най-големите съюзници на Болсонаро, е човекът, избран от бившия президент да се кандидатира за кмет на Рио де Жанейро на тазгодишните избори.

Според източника офисът на Рамагем е бил претърсен. Ройтерс се свърза с конгресмена, но не получи незабавен отговор. Представител на Болсонаро също не отговори веднага на молбата за коментар.

Обиските са извършени с разрешението на съдията от Върховния съд Алешандре де Мораеш (Alexandre de Moraes )и бяха предшествани от започнала пред октомври операция, при която федералната полиция разследва незаконното използване на софтуер за шпиониране на държавни институции и обикновени граждани, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
715 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.26 | 00:01

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини