Жаир Болсонаро даде показания по скандала с подарените от Саудитска Арабия бижута

  • 06 април 2023 14:01

  • 288
  • 0
Жаир Болсонаро даде показания по скандала с подарените от Саудитска Арабия бижута
© Getty (архив)

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро се яви в централата на националната полиция в столицата – град Бразилия, за да даде показания в разследването около бижутата и подаръците, получени от краля на Саудитска Арабия - Салман през 2021 г., докато бе начело на латиноамериканската държава. Сред подаръците има и такива, дадени на съпругата на Болсонаро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разпитът, проведен вчера, продължил три часа.

Един от комплектите бижута, подарен от Рияд на съпругата на Болсонаро -  Мишел Болсонаро и оценяван на стойност от около 3,26 милиона долара, бе конфискуван от митнически служители, открили го в раницата на сътрудник на Болсонаро на връщане от Саудитска Арабия.

Според медийната информация няколко служители от тогавашната администрация на Болсонаро са се опитали безуспешно да получат обратно конфискувания на международното летище в Сао Пауло комплект бижута.

Болсонаро върна два други подаръка, след като бразилски съд разпореди той да го направи. В разпространено от защитата на експрезидента изявление се казва, че предаването на подаръците показва неговата готовност да се подчини на съдебните решения и желанието му да спазва закона.

Болсонаро предаде на бразилските власти недекларирани бижута

Друг подарък, получен от Обединените арабски емирства - пушка и пистолет - също бе предаден на полицията.

Болсонаро, който казва, че не е извършил нищо нередно, като е приел скъпи дарове, се завърна в Бразилия миналата седмица, след като прекара повече от три месеца в САЩ в самоналожено изгнание след неуспешния му опит да бъде преизбран за президент миналата година.

 

Валери Зайцев
288 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини