Насилието в Еквадор нараства

  • 15 януари 2024 16:05

  • 995
  • 0
Насилието в Еквадор нараства
© Getty images

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа класифицира 22 банди като терористични групи и обяви „състояние на война“ срещу тях, предаде Voice of America (VOA).   

Това се случва, след като маскирани въоръжени мъже нахлуха в телевизионно студио по време на предаване на живо в Гуаякил на 9 януари. Те превзеха контрола над студиото и нападнаха журналисти. Престъплението изглежда е част от поредица от координирани атаки, които се разиграха в Еквадор, включително множество бомбени експлозии в няколко части на страната.

Полицията съобщи, че най-малко 10 души са били убити при атаките и няколко души, включително полицаи, са били отвлечени. Бизнесите и магазините бяха затворени, а хората се укриха в домовете си. За това съобщи полицията на Еквадор.  

Президентът на Еквадор обяви освобождаването на всички заложници в затворите

Нобоа обяви национално извънредно положение, след като един от лидерите на наркобанда в страната - Адолфо Масиас, с псевдоним Фито, избяга от затвора през уикенда. Властите твърдят, че въоръжени лица са отвлекли полицаи и са взели за заложници най-малко 170 служители на затвора, предава Нова телевизия.

„Ние се борим за национален мир и срещу терористични групи, които вече наброяват над 20 000 души. Те искаха да се наричат организирани престъпни групи, защото така им беше по-лесно. Когато те са терористи, а ние сме в състояние на конфликт и война – важат други закони”, заяви Даниел Нобоа. Това означава, че определени терористични групи вече са военни цели.

На 10 януари военни служители обявиха арестите на десетки заподозрени. Началникът на въоръжените сили на Еквадор адмирал Хайме Вела обяви първите арести във военната офанзива в сряда следобед. „Арестувахме 329 терористи. Спасихме 41 заложници. Убихме петима терористи. Разкрихме три терористични групи. Заловихме 28 души, които са избягали от затвора”, съобщи той.

Според властите местни банди и международни картели са превърнали Еквадор в транзитен център за трафик на наркотици. „Хората искат мир, сигурност, да могат да ходят на работа спокойно“, казва Карлос Суарес, който живее в Кито. „Изведете военните, нека ни защитават, защото те трябва да се борят с тази мафия, иначе страната ще потъне“, призова друг жител на Кито.

Администрацията на Байдън уверява, че наблюдава ситуацията, а Държавният департамент на САЩ твърди, че ще изпрати висши служители на правоприлагащите органи в Еквадор, за да помогнат в криминалните разследвания и споделянето на разузнавателна информация. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
995 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини