Британски изследователски кораб пресече пътя на най-големия айсберг в света

  • 04 декември 2023 21:13

  • 2505
  • 0
Британски изследователски кораб пресече пътя на най-големия айсберг в света
© Gettyimages

Британски кораб за полярни изследвания е пресякъл пътя на най-големия айсберг в света - "щастлива" среща, която е позволила на учените да съберат проби от водата около огромния леден блок, докато той се отдалечава от водите на Антарктида, съобщава БТА, като цитира Британския антарктически институт в понеделник.

Плавателният съд "Сър Дейвид Атънбъро", който е на път към Антарктида за първата си научна мисия, е преминал покрай огромния айсберг, известен като А23а, в петък.

Леденият блок, който е три пъти по-голям от Ню Йорк, в продължение на повече от три десетилетия беше заседнал в морето Уедъл, след като се е отделил от антарктическия леден шелф Филхнер през 1986 г.

Най-големият айсберг в света се насочи към южната част на Атлантическия океан

През последните месеци обаче А23а започна да се отмества и сега се е преместил в южната част на Атлантическия океан, подпомаган от вятъра и теченията. 

"Невероятен късмет е, че маршрутът на айсберга от морето Уедъл се намираше точно срещу нашия път и че на борда беше правилният екип, за да се възползваме от тази възможност", казва Андрю Майерс, главен учен на изследователския кораб.

Лора Тейлър - изследователка, работеща на плавателния съд, заяви, че екипът е взел проби от повърхностните води на океана около маршрута на айсберга. Това ще даде възможност да се определи какъв живот може да се образува около него и как леденият блок, а и други подобни на него влияят на въглерода в океана. 

"Знаем, че тези огромни образувания могат да осигурят хранителни вещества на водите, през които преминават, създавайки процъфтяващи екосистеми в иначе по-малко продуктивни райони. Това, което не знаем, е каква е разликата между конкретните айсберги, техния мащаб и други", казва тя. 

Корабът "Сър Дейвид Атънбъро", кръстен на британския естествоизпитател, е на 10-дневно научно пътешествие, което е част от проект на стойност 9 млн. британски лири (11,3 млн. щатски долара) за изследване на това как антарктическите екосистеми и морският лед стимулират глобалните океански цикли на въглерод и хранителни вещества. 

От Британския антарктически институт заявиха, че резултатите от изследването ще помогнат да се подобри разбирането за това как изменението на климата се отразява на южната част на Атлантическия океан и на живеещите там организми.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2505 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини