Антипрезидентски протести се проведоха в Колумбия

  • 22 юни 2023 15:03

  • 292
  • 0
Антипрезидентски протести се проведоха в Колумбия
© Getty (архив)

Хиляди антиправителствени демонстранти преминаха вчера в шествие в големите градове на Колумбия, за да протестират срещу икономическите и социалните реформи, предприети от правителството на левия президент Густаво Петро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Петро, който встъпи в длъжност през август миналата година като първия президент на Колумбия от левицата, спечели изборите с обещания да намали бедността и неравенството, както и да въведе политика на "пълен мир", за да сложи край на продължаващия почти шест десетилетия въоръжен конфликт в страната, в който са загинали най-малко 450 000 души.

Петро е изправен пред трудна битка в Конгреса за прокарване на трудови, здравни и пенсионни реформи, след като неговата коалиция, разполагаща с мнозинство, се разпадна поради отказа на правителството да направи промени в предложенията.

Протестите бяха отговорът на опозицията на шествията, които Петро свика по-рано този месец и на които той поиска от Конгреса да одобри предложените от него реформи.

Противниците на пенсионните реформи на Петро твърдят, че те могат да окажат негативно влияние върху финансите на Колумбия и да навредят на създаването на работни места.

По данни на местните власти около 5000 души са преминали вчера през столицата Богота, където някои от протестиращите носеха плакати, украсени с лозунги като "Край на Петро" и "Петро вън".

Протести се проведоха и в градове като Меделин, Кали, Баранкиля и Букараманга.

Бивш партизанин се закле като президент на Колумбия

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
292 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини