Задържаха български туристи в Мексико, те споделиха покъртителен разказ за престоя им в ареста

  • 25 януари 2023 18:04

  • 3742
  • 8
Задържаха български туристи в Мексико, те споделиха покъртителен разказ за престоя им в ареста
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Екскурзия до Мексико се превърна в кошмар за няколко български семейства. Те твърдят, че на летището в Канкун, веднага щом пристигнали, са им отнети мобилните телефони и багажа.

Семейство от Бургас разказва, че мъжете са били отделени от жените и на групи са били заключени в подземията на летището. И до ден днешен нямат никакви обяснение за задържането.

"За да стигнеш до санитарния възел, газиш в 3 см вода, краката ти са винаги мокри. Това е една стая, облицована с камък, в която е 10-12 градуса. Донесоха едно фолио за хипотермия, за да се завива бременната ми сестра. 48 часа нямахме бутилирана вода", казва Елена Параскова.

Мечтаната почивка се оказа кошмар за много българи

„Условията вътре в тази килия бяха покъртителни. За да стигнеш до тоалетната, газиш във вода и краката ти непрекъснато са мокри в студа. Казахме, че сестра ми Павлина е бременна, помолихме да ни донесат дрехи, а те отказаха. За нея донесоха едно фолио, което се използва при хипотермия, за да се завива с него. 24 часа след задържането ни мен и сестра ми ни пуснаха да се преоблечем, а мъжете – не. Носеха ни торбички с течност с вода и захар“, разказа тя.

"Трябваше да оцеллем там по някакъв начин. Изкарахме си чинно всичките 5 дена. През цялого време обясняваха, че не знаят английски", каза Галин Ефендиев пред БНТ.

Посолството на Република България в Мексико е уведомено за случаите с на недопуснати до територията на Мексико български граждани, съобщиха от МВнР.

Изпратена е и нота до мексиканските власти с молба за официална информация относно всеки един от случаите, като се обръща особено внимание на липсата на съдействие от страна на мексиканските власти за свързане на българските граждани с посолството, което е в нарушение на установените международни правила и договори, по които и двете държави са страни.

До момента от страна на посолството са проведени редица срещи с представителите на Националния миграционен институт в Мексико. Изпратени са покани за срещи и към миграционните власти на летището в Канкун, централата на миграционните власти в щата Кинтана Ро, както и с директора на Националния миграционен институт и директора на Генерална дирекция „Консулски услуги“ на Министерството на външните работи на Мексико, с искане за информация относно причините за отказа.

От своя страна и Министерството на туризма е в течение със зачестилите случаи на проблеми с миграционните власти на Мексико на пътуващи български туристи, в контакт е с Министерството на външните работи, като двете институции са в готовност да съдействат за разрешаване на случая в рамките на своите компетенции.

Припомнямв, че от Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) алармира, че Мексико отказва да приема български туристи. От сдружението поискаха спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико по този въпрс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3742 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
...

2023.01.26 | 00:17

8
НЯМА БГ ДЪРЖАВА
Sarbeca Z

2023.01.25 | 21:45

7
Да го духат сноби
ПРЕПОРЪЧВАМ

2023.01.25 | 19:44

6
ЕКВАДОР youtube. com/ watch?v=9cQlVww0zKo

2023.01.25 | 18:48

2
Мексико= мангалска Държава....

2023.01.25 | 19:25

5
От де знаеш , там ли беше?
Sarbeca Z

2023.01.25 | 19:01

4
Да мрът гадни богати сноби
ДА ПИТАМ

2023.01.25 | 18:53

3
ПРОДУПЧИХА ЛИ ВИ КЛАПИТЕ ОЗАДЕ ААААА ,
Ч

2023.01.25 | 18:43

1
Има нещо в това задържане на българи. Нищо чудно някой нашенец да се е проявил по някакъв начин. Канкун е построен от най-големите мафиоти в Мексико и там ако някой се опита да внесе или продава дрога лошо му се пише. Иначе почти няма оплаквания на хора отишли там само за туризъм.

Добави коментар

Водещи новини