Мечтаната почивка се оказа кошмар за много българи

  • 24 януари 2023 13:47

  • 10356
  • 3
Мечтаната почивка се оказа кошмар за много българи
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мексико отказва да приема български туристи. За това алармира Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) в позиция изпратена до Министерството на туризма и Министерството на външните работи, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас, съобщиха от организацията.

"Случаите на недопускане на български туристи с всички необходими документи на територията на Мексико започнаха през октомври 2022 г. и всички те са на летището в Канкун", посочи Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

Той разказва, че веднага след приземяването на самолета някои от пътниците от Източна Европа и от бивши съветски републики са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения, където им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет, под предлог че нямат предплатен хотел и не могат да пребивават в страната, пише още Телеграф.

Потърпевшите разказват, че никой не се интересува от издадените ваучери, властите се държат грубо и никой от тях не говори друг език, освен испански. Някои от задържаните са престояли в килия 4 дни.

Мъж отиде да празнува годишнина с жена си и почина при мистериозни обстоятелства

"Става въпрос за лица, които пътуват много и които са платили минимум по 2000 евро на човек за своята "почивка", превърнала се в кошмар. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен", отбеляза Балтов, който е и управител на "Руал Травел" - един от туроператорите с депортирани клиенти. 

Компанията изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава следния отговор, цитиран в прессъобщението: "Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално - липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на Република България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията".

ОБТ настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на "това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун".

Сдружението иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, посолството на България в Мексико, както и почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната тук абсолютно недопустима според организацията практика на мексиканските власти, при положение че двете държави поддържат дипломатически отношения.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
10356 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Туроператор

2023.01.24 | 17:02

3
Когато Мексикански митничар вижда български успешен бизнесмян с моделка, за него това е явен престъпник с кувра. Въпроса е защо за нас са нещо друго.
Навсякъде управляват БКП ...

2023.01.24 | 14:20

1
Шибан тлъст комуняга

2023.01.24 | 14:40

2
О децата и внуците им.

Добави коментар

Водещи новини