Боливийският президент предупреди, че има опасност от нов държавен преврат

  • 06 ноември 2022 15:41

  • 587
  • 3
Боливийският президент предупреди, че има опасност от нов държавен преврат
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Боливия Луис Арсе смени ръководството на въоръжените сили на страната и по време на церемонията заяви, че има опасност от опит за преврат на фона на протести, които продължават повече от 10 дни в провинцията Санта Крус, съобщи вестник "Пахина 12", цитиран от БТА. 

Преди три години тогавашният президент Боливия Ево Моралес – един от най-дълго управлявалите държавни лидери в Южна Америка и ключова фигура за лявото движение в региона, подаде оставка под натиск от страна на армията. Година по-късно Арсе, който е представител на партията на Моралес "Движение към социализъм", спечели извънредните президентски избори и застана начело на Боливия.

"Днес инициаторите на протестите активизират стратегия за повторение на държавния преврат от 2019 г. Това се нарича посегателство върху националната цялост. Задачата на въоръжените сили е да защитават независимостта и единството на нашата територия", цитира изданието думите на Арсе. В изявлението си той не назовава източника на заплахата.

Според "Пахина 12" новоназначеният командир на боливийските въоръжени сили генерал Уго Арандия е заявил, че се ангажира да "действа в съответствие с конституционните си задължения" и да защитава целостта на държавата. Арсе смени и началника на генералния щаб и командирите на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили.  

Напрежението в Санта Крус е свързано с датата на планираното преброяване на населението и жилищния фонд, което според регионалните опозиционни групи ще им осигури повече места в Конгреса, отбелязва Ройтерс. Губернаторът на Санта Крус Луис Фернандо Камачо и други консерватори обвиняват правителството, че се бави с провеждането на преброяването и настояват то да се състои през 2023 г., а не през 2024 година.

В материал, публикуван в петък британския в. "Морнинг стар", Мириам Аманкай Колке, която е дългогодишна активистка от аймарската етническа общност и говорител на аймарите във Великобритания, определя Камачо като "крайнодесен сепаратист, който мечтае за разделяне на Боливия, и екстремист, който дълги години е ръководил паравоенния неонацистки Младежки съюз на кръстоносците".

"Той е богато момче на татко си, креатура на диктатурите, обвиняван е в укриване на данъци, корупция и некомпетентност като губернатор, с връзки с данъчни убежища, заради които е споменат в "Панамските документи". Баща му, Хосе Луис Камачо Парада е паравоенен, придобил известност по време на диктатурите на Бансер и Луис Гарсия Меса", разказва още тя.

По думите на Колке Камачо е и основният автор на кървавия преврат от 2019 г. В аудиозапис той разкрива, че баща му е "подкупил военните и полицията", което по-късно е довело до екзекуции по бързата процедура в градовете Сенката и Сакаба.

Хорхе Рихтер, говорител на президента Арсе, заяви, че в момента правителството води преговори за евентуалното постигане на компромис по исканията им, съобщи сайтът "Латин таймс".

"Правителството многократно е канило Камачо и гражданските групи на диалог, но те са отказвали да участват. Те дойдоха на последната среща само за да отправят своите отвратителни, обидни и дискриминационни забележки към хората, които участваха в  нея, след което внезапно напуснаха, без дори да могат да обяснят своето предложение" разказва Колке.

"В петък, 28 октомври, президентът Луис Арсе свика в Кочабамба многонационална среща за консенсус по преброяването, на която присъстваха губернатори, кметове, представители на коренното население, селски лидери и ректори на държавни университети.

Новият президент на Боливия се надява на по-добри отношения със САЩ при Байдън

В знак на сплашване и в типичен мафиотски стил Камачо състави списък с 30 души, наричайки ги "предатели на Санта Крус". Той направи същото и в навечерието на преврата от 2019 г.", пише още аймарската активистка.

Блокадата в провинцията е причинила ежедневни загуби в размер на 40 млн. долара и е нанесла щети на икономическото възстановяване на страната и на най-бедните граждани. Според Колке паравоенни от Младежкия съюз на кръстоносците са блокирали стотици петролни танкери в рафинерията в Палмасола.

Все повече работници и жители на Санта Крус осъждат стачката, като заявяват, че тя сериозно засяга поминъка им, отбелязва информационният портал "Пийпълс диспач".

В понеделник хиляди представители на различни организации на коренното население на Боливия тръгнаха на шествие с искане Камачо да прекрати стачката и да зачита правото им на труд.

В сряда работници от различни сектори организираха демонстрации в различни части на Санта Крус и поискаха оставката на Камачо с аргумента, че ако не може да изпълнява служебните си задължения към народа, трябва да се оттегли.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
587 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.06 | 17:27

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Мда

2022.11.06 | 15:50

2
Цру и опозицията са едно и също нещо.

2022.11.06 | 15:49

1
Йщсэсфзхзпцпчрмфкъщъш7 г т9 т9 за хж7 ще да и на и 3акэк7э

Добави коментар

Водещи новини