Новият президент на Боливия се надява на по-добри отношения със САЩ при Байдън

  • 08 ноември 2020 18:45

  • 534
  • 0
Новият президент на Боливия се надява на по-добри отношения със САЩ при Байдън
© Getty Images/Guliver

Социалистът Луис Арсе, наследник на бившия държавен глава Ево Моралес, днес встъпи в длъжност като президент на Боливия на официална церемония в Конгреса, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

57-годишният икономист, избран на първи тур на 18 октомври с 55 процента от гласовете, положи клетва в присъствието на новите депутати и гости като испанския крал Фелипе Шести и президентите на Аржентина, Колумбия и Парагвай.

Встъпването в длъжност на Луис Арсе бележи завръщането на властта на Движението за социализъм след оставката на Ево Моралес през ноември 2019 година. Моралес бе обвинен от опозицията в измама на президентските избори през октомври 2019 г., на които той се кандидатира за четвърти мандат, припомня АФП.

До организирането на нови избори бе създадено временно правителство.

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ - връх в белязан от изпитания живот

Моралес, който бе в изгнание в Мексико, а след това и в Аржентина, обяви, че ще се върне в Боливия в понеделник, деня след встъпването в длъжност на Луис Арсе. Новото правителство на Боливия очаква двустранните отношения с Вашингтон да се подобрят с идването на нова администрация в САЩ.

"Американският народ взе участие в демократични избори, на които избра Джоузеф Байдън за президент и Камала Харис за първата си жена вицепрезидент. Очакваме подобрени отношения с новото правителство, които ще допринесат за благосъстоянието на нашите народи", написа в Туитър Арсе, цитиран от ТАСС. 

Последвайте канала на

Novini.bg
534 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини