Пожарът в кубинската нефтобаза обхвана и четвърти резервоар

  • 09 август 2022 20:25

  • 1812
  • 2
Пожарът в кубинската нефтобаза обхвана и четвърти резервоар
© Getty Images/Guliver (архив)

Пламъците от продължаващия да гори от няколко дни пожар в петролна база в Западна Куба обхванаха и четвърти резервоар. За Куба това са жизненоважни запаси на гориво в условията на острата енергийна криза в островната държава, предаде Асошиейтед прес.

В гасенето на огъня в провинция Матансас се включиха и пожарникари и специалисти от Мексико и Венецуела с лодки, самолети и хеликоптери, които засипват горивните хранилища с пяна. Екипажите им едва днес за пръв път получиха възможност да извършат тези операция, тъй като прекалено високите температури не им позволяваха да го направят в предишните дни.

От избухването си в нефтобазата в Матансас досега пожарът отне живота на най-малко един човек и рани 125 души, а 14 огнеборци все още са в неизвестност. Вчера той принуди властите да изключат важна топлоелектрическа централа, след като тя остана без вода, а това породи опасения от възможни нови спирания на тока в Куба.

Повечето от хоспитализираните ранени са приети за лечение заради изгаряния и вдишване на дим. В болница остават над 20 души, пет от които са в критично състояние.

Горящата нефтобаза, която се състои от общо осем резервоара, е изключително важна за електроенергийната система на Куба. Съоръжението е оператор на голям петролопровод, захранван с кубински суров петрол, който след това се пренася към топлоелектрически централи за производството на електрическа енергия. Тя служи и като разпределителен център за разтоварване и последващ пренос на петрол, мазут и дизел, които се внасят от чужбина.

Голям пожар гори в поразена от мълния петролна база в Куба, има много ранени

Пожарът избухна в петък вечерта, след като мълния удари един от резервоарите и предизвика няколко взрива. След това през уикенда огънят се разрасна. Първият резервоар беше пълен наполовина, с 25 000 куб. м гориво. Вторият беше пълен догоре.

Властите все още правят оценка на щетите, допълва БТА.

Пожарът избухна само дни след като правителството обяви планирани спирания на тока в столицата Хавана заради летните горещини.

Весела Найденова
1812 2

Коментари 2

Добави коментар
Нина

2022.08.10 | 01:41

2
да да, то там досега мълнии не са падали. САЩ им крои номер или по скоро ги наказва.
съдба

2022.08.09 | 21:15

1
Фамилията кастро ги наказа, сега и господ ги наказва.

Добави коментар

Водещи новини