От началото на протестите: Първи официални разговори между правителството на Еквадор и лидери на коренните жители

  • 26 юни 2022 06:44

  • 1835
  • 3
От началото на протестите: Първи официални разговори между правителството на Еквадор и лидери на коренните жители
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Представители на правителството на Еквадор и лидери на коренните жители се срещнаха в събота за първи официални разговори след началото на масовите протести преди две седмици, а президентът Гилермо Ласо смекчи мерките за сигурност, съобщи Ройтерс.

Демонстрациите, които избухнаха на 13 юни, водени от исканията на коренните жители за по-ниски цени на горивата и на храните, доведоха до най-малко шест цивилни жертви и многобройни нападения над силите за сигурност.

Ситуацията е усложнена от враждебните отношения на Ласо с националното събрание, където депутатите блокират основните му икономически предложения.

След разговорите в събота Ласо отмени извънредното положение в шест провинции, както поискаха коренните лидери.

„Правителството потвърди готовността си да гарантира създаването на пространство за мир“, се казва в изявление на пресслужбата на Ласо.

Представителят на еквадорското правителство Фабиан Посо каза пред парламента, че страната постепенно се завръща към нормалното положение, а правителството се е вслушало в легитимните искания на протестиращите.

Президентът на Еквадор: Протестиращите искат да извършат държавен преврат

През тази седмица правителството освен това обяви субсидии за торовете, опрощаване на дългове и увеличаване на бюджета за здравеопазване и образование.

Лидерът на Конфедерацията на коренните жители на Еквадор Леонидас Иса каза, че протестиращите ще отворят частично пътищата, блокирани по време на протестите, за да позволят доставките на храна за столицата, но ще останат в Кито, докато получат удовлетворителен отговор от Ласо. 

Силите за сигурност заявиха, че може да използват гумени патрони, за да потушат насилието, и че демонстрациите са били инфилтрирани от въоръжени престъпници.

Протестиращите коренни жители поискаха спиране на петролни и минни проекти, а демонстрантите влязоха във ферми за цветя и в петролни полета, като на места се съобщава за повредено оборудване.

Еквадорската петролна индустрия заради протестите не е успяла да произведе 1 милион барела суров петрол, което е довело до загуба от около 96 млн. долара, съобщи в събота министерството на енергетиката.

Медодобивната мина „Мирадор“ също обяви, че е спряла работа, защото блокадите са възпрепятствали необходими доставки.

Виолета Симеонова
1835 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.26 | 11:15

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Еми...

2022.06.26 | 09:08

1
Някой е казал на социалистическата банда, която се бунтува, че гладуват заради малката победоносна война на путлерската рашистка педерация в Украйна. Вече знаят, че дължат глада си на опита на изперкал болен олигофрен да "възстанови" съветския съюз. Нравицо-не нравицо-терпеть будете, красавицы :))) А капиталистическата демокрация пак ще ви пои, храни, облича и лекува, както винаги :)))
Започни да мислиш!

2022.06.26 | 10:49

2
Запада се прехранва само и единствено с предизвикването на военни конфликти, които да снабдява с оръжие и след това да граби като уж "въвежда" демокрация в тези страни, а те тънат в разруха и граждански войни! Но нали са си постигнали целите да завземат каквото могат! Разбира се някои държави предпочитат да са им насила съюзници пред угрозата да им спретнат някоя революция, Майдан, гражданска война или ембарго както правят западните държави водени от САЩ!

Добави коментар

Водещи новини