43 убити при пореден затворнически бунт в Еквадор

  • 10 май 2022 09:30

  • 773
  • 0
43 убити при пореден затворнически бунт в Еквадор
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Най-малко 43 затворници загинаха, а други 100 са успели да избягат при бунт в затвор в Еквадор, съобщава "Франс прес".

По информация на местните власти е избухнала свада между съперничещите си банди Лобос и R7 в затвора Белависта в Санто Доминго де лос Колорадос, на около 80 километра от столицата Кито.

Началникът на полицията Фаусто Салинас съобщи, че 108 затворници се издирват, след като други 112 бегълци са били заловени.

Затворническите власти на южноамериканската страна SNAI заявиха, че са активирали "протоколи за сигурност", за да овладеят "смущенията в реда".

След сблъсъците 13 души са били откарани в болница, като някои от тях са със сериозни наранявания.

В края на април президентът на Еквадор обяви извънредно положение в три западни провинции заради нарастващата престъпност.

Еквадор е изправен пред най-смъртоносните бунтове в затворите в своята история, които шокираха страната и разкриха силата на бандите, действащи в затворите. През септември миналата година около 119 затворници бяха убити в затвор в Гуаякил. По-малко от два месеца по-късно най-малко 68 затворници загинаха при нови размирици в същия затвор.

Еквадор обяви извънредно положение в три провинции

Президентът Ласо обяви общонационално 60-дневно извънредно положение през октомври след бунтовете в затвора. Репресията обаче беше изправена пред критики от Конституционния съд, който намали наполовина извънредния период на 30 дни и определи, че военните трябва да подкрепят само полицейските операции.

Последвайте канала на

Калина Христова
773 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини