В Еквадор откриха 90 яйца от изчезващ вид морска костенурка

  • 26 март 2021 19:37

  • 706
  • 0
В Еквадор откриха 90 яйца от изчезващ вид морска костенурка
© Pixabay

Деветдесет яйца от кожеста костенурка, вид застрашен от изчезване, бяха открити в Еквадор в резерват, разположен на тихоокеанското крайбрежие на страната, предадоха БТА и Франс прес.

Гнездото е било намерено в резервата "Галера Сан Франсиско" в провинция Есмералдас, която е разположена на границата с Колумбия. От еквадорското министерство на екологията изтъкват, че това е четвъртото гнездо на най-голямата водна костенурка в света Dermochelys coriacea, открито от началото на периода за гнездене 2020-2021 година.

Другите гнезда са били намерени в съседната провинция Манаби. От тях от началото на януари са се излюпили 70 малки.

Деветдесетте яйца на този вид, който може да достигне 3 метра дължина и да тежи над един тон, са били открити от рейнджърите на резервата. Те са защитили гнездото и са монтирали топлинни датчици, за да контролират съдържанието му.

Резерватът "Галера Сан Франсиско" е известен със своето биоразнообразие, сравнимо с това на архипелага Галапагос, който се намира на 1000 километра от брега.

През 2015 и 2017 година в този еквадорски национален парк също бяха открити гнезда на кожеста костенурка, но тогава яйцата не се излюпиха.

Novini.bg
706 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини