САЩ обявиха финансови санкции срещу висши представители в Никарагуа след имитацията на избори там

  • 15 ноември 2021 20:40

  • 668
  • 1
САЩ обявиха финансови санкции срещу висши представители в Никарагуа след имитацията на избори там
© Getty (архив)

САЩ съобщиха днес, че налагат санкции срещу Федералната прокуратура на Никарагуа и срещу девет никарагуански висши представители в отговор на имитацията на избори, организирана от президента Даниел Ортега (на снимката) и вицепрезидента Росарио Мурильо, предаде Франс прес.

Изборите на 7 ноември се състояха на практика без представители на опозицията, след като основните съперници на настоящия президент бяха арестувани, припомня АФП, цитирана от БТА.

В комюнике финансовото министерство на САЩ обвинява никарагуанската прокуратура, "че несправедливо е задържала и предприела разследвания срещу кандидати за президентския пост, с което им е попречила да участват в изборите и така е саботирала демокрацията".

САЩ и Великобритания критикуват режима на Ортега в Никарагуа

Наказателни мерки са предприети срещу членове на правителството като заместник-министъра на финансите Хосе Адриан Чавария Монтенегро и министъра на енергетиката и мините Салвадор Мансел Кастрильо.

Санкции са наложени също на кметовете на градовете Матагалпа, Хинотега и Естели, обвинени от Вашингтон в участие в репресиите срещу мирни демонстрации през 2018 г. Евентуалните авоари в САЩ на санкционираните са замразени и на тези хора е забранен достъп до американската финансова система.

"Режимът на Ортега използва законите и институциите, за да арестува членове на политическата опозиция и да лишава никарагуанците от правото им на глас", заяви в комюнике Андреа Гаки, директорка на службата за контрол на чуждестранните активи в американското министерство на финансите.

Седми подред кандидат-президент на Никарагуа бе поставед под домашен арест

"САЩ отправят към президента Ортега, вицепрезидента Мурильо и най-близкия им кръг недвусмислено послание, показвайки подкрепата си към народа на Никарагуа в настояванията му за реформи и връщане към демокрацията", подчерта тя.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
668 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мира

2021.11.16 | 03:55

1
Никарагуа неъе ли независима държава че някой от някъде си да ги наказва ??? С какво право , кой в страната им го е гласувал и откъде - накъде си го присвояват??

Добави коментар

Водещи новини