Нови арести на опозиционери в Никарагуа

  • 14 юни 2021 11:07

  • 181
  • 0
Нови арести на опозиционери в Никарагуа
© Getty Images/Guliver

Никарагуанската полиция арестува петима известни водачи на сандинистката опозиция, сред които е бившата партизанка Дора Мария Телес - един от най-изявените критици на правителството на Даниел Ортега, съобщи полицията, цитирана от Франс прес.

Дора Мария Телес и Ана Маргарита Вихил Гардиан - ръководителки на опозиционната партия Съюз за демократично обновление (Унамос), са поставени под стража, гласеше първото съобщение вчера на органите на реда. След няколко часа полицията информира, че е арестуван председателят на Унамос Суйен Бараона Куан, както и зам.-председателят Уго Торес, генерал в оставка и дисидент сандинист. Вечерта последва и съобщение, че е арестуван бившият зам.-външен министър Виктор Уго Тиноко, дисидент социолог с дългогодишен опит в сандинистката борба от 1973 г.

Джули Чън, натоварена с въпросите на двете Америки в дипломатическото ведомство на САЩ, нарече в Туитър тези арести "произволни". Тя прикани страните от Организацията на американските държави да изпратят "ясен сигнал" до правителството на Ортега на заседанието си за кризата в Никарагуа във вторник.

Полицията заяви, че задържаните "се разследват за посегателства срещу независимостта, суверенитета и самоопределението в името на мира, подбуждащи към чуждестранна намеса във вътрешните работи", както и за други престъпления.

Никарагуа пуска политически затворници в съответствие с нов закон за амнистия

През декември Никарагуа прие спорен закон "за защита на правата на народа на независимост, суверенитет и самоопределение в името на мира", който наказва със затвор лицата, насърчаващи чуждестранна намеса.

Унамос, което преди се наричаше Сандинистко движение за обновление, се състои от опозиционери на президента Ортега, лидер на управляващия Сандинистки фронт. По искане на правителството на Ортега от 2 юни досега полицията е арестувала десетина опозиционни водачи, включително четирима кандидат-президенти, отбелязва БТА.
 

Novini.bg
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини