Президентът на Чили обяви извънредно положение в южната част на страната заради палежи и безредици

  • 13 октомври 2021 07:52

  • 1011
  • 0
Президентът на Чили обяви извънредно положение в южната част на страната заради палежи и безредици
© Getty Images, архив

Президентът на Чили Себастиан Пинера обяви извънредно положение в 72 общини в два южни региона на страната на фона на безредици и атаки, за които понякога отговорност поемат групировки на индианците мапуче, искащи да им бъдат върнати наследствените земи, предаде Асошиейтед прес.

Президентският указ ограничава свободата на събирания и движение и разрешава на армията да оказва помощ на полицията. Подобен указ може да остане в сила максимум 15 дни, след което да бъде удължен с още 15 при споразумение с Конгреса.
Мярката обхваща части от регионите Био Био и Араукания.

В двата региона от няколко години стават палежи на църкви, собственост на предприятия, камиони и други обекти. През последните седмици случаите зачестиха. В Био Био подпалвачи изгориха две църкви - една римокатолическа и една евангелистка.

Инфекциите с COVID-19 намаляват в Северна и в Южна Америка

След като научиха за извънредното положение, шофьори на камиони постепенно започнаха да вдигат блокадите, които бяха установили в двата региона с искания за по-голяма сигурност по пътищата.

Около 12 процента от 19-милионното население на Чили води корените си от мапуче, които са коренното население на страната. Половината от тях живеят в бедни селски общности.
Испанците така и не успяват да завладеят мапуче, които в крайна сметка през 18 век са победени от чилийската армия и изтласкания на юг, а земите им - завзети.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1011 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини