Сенатът на Мексико одобри създаването на регистър с биометрични данни от мобилни телефони

  • 14 април 2021 07:18

  • 300
  • 1
Сенатът на Мексико одобри създаването на регистър с биометрични данни от мобилни телефони
© gettyimages

Сенатът на Мексико в опит за овладяване на престъпността одобри създаването на регистър, който да съхранява биометричните данни на милиони потребители на мобилни телефони, съобщи БТА.

Реформата на федералния закон за телекомуникациите бе одобрена с 54 гласа "за", при 49 "против" и 10 "въздържали се", като законодателите все още обсъждат дали да се внесат изменения.

ЕК поставя на обсъждане забрана на масовото биометрично проследяване

Законодателството, което вече бе прието от долната камара на мексиканския парламент, има за цел да подпомогне борбата с престъпността, като задължи телекомуникационните компании да събират потребителски данни, включително пръстови отпечатъци и изображения на очен ирис, за национален регистър, който ще бъде управляван от телекомуникационния регулатор.

Според поддръжниците на проекта благодарение на регистъра на престъпниците ще им е по-трудно да остават анонимни, когато купуват нови телефони апарати и карти. Правозащитници обаче твърдят, че реформата нарушава правото на личен живот и може да доведе до злоупотреби и набеждаване в престъпления на невинни хора.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
300 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.14 | 07:52

1
А бе чипирайте политиците и финансовия елит, там е проблема с рибата. Важно е да се знае те какво правят.

Добави коментар

Водещи новини