Аржентинският парламент откри пътя за легализиране на абортите в страната

  • 11 декември 2020 20:06

  • 352
  • 0
Аржентинският парламент откри пътя за легализиране на абортите в страната
© gettyimages

Камарата на депутатите в Аржентина одобри закон за легализиране на абортите до 14-ата седмица от бременността, съобщи БТА.

Нормативният акт получи зелена светлина от долната камара на аржентинския парламент със 131 гласа "за" при 117 "против" и шест "въздържал се" след продължили 20 часа дебати. Необходимо е и Сенатът да одобри реформата, която би направила Аржентина една от първите латиноамерикански държави, либерализирали законодателството за абортите.

Хиляди отново протестираха срещу забраната за аборти в Полша

Подобен закон бе отхвърлен от горната камара на аржентинския парламент преди две години. Защитници и противници на абортите проведоха митинги пред сградата на парламента. Сега Аржентина позволява аборт само в случай на изнасилване или заплаха за живота на майката.

Според различни оценки броят на нелегалните аборти в страната е между 370 000 и 520 000 годишно, като те носят риск от усложнения и смъртни случаи. Новото законодателство би позволило абортите до 14-ата седмица от бременността. Бременността ще може да бъде прекъсвана дори и по-късно при изнасилване, заплаха за живота на майката или ако плодът няма шансове да оживее.

Ако новият закон влезе в сила, абортите ще се извършват в държавни клиники безплатно, но лекарите ще имат право да отказват по морални съображения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини