Бразилците гласуват на местни избори в разгара на пандемията

  • 15 ноември 2020 19:22

  • 301
  • 0
Бразилците гласуват на местни избори в разгара на пандемията
© gettyimages

Бразилците започнаха да гласуват от днес на нетипични заради коронавирусната пандемия местни избори, предаде Франс прес. Вотът трябва да потвърди ясния завой надясно на страната, започнал с избирането преди две години на крайнодесния Жаир Болсонаро за президент и да засили позициите на традиционните партии.

В Сао Пауло не се виждаше опашка пред избирателните секции, отворили врати в 7:00 ч. местното време. Там има и специален времеви коридор за гласуване на възрастните хора, които са най-много изложени на риск от зараза, съобщава БТА.

Бразилия регистрира 48 331 нови случая на COVID-19

Коронавирусната пандемия, която вече отне живота на над 165 000 души в Бразилия и която заплашва с втора вълна страната, принуди властите да отложат местните избори, планирани първоначално за октомври. Сега, на първия тур на вота, гласа си ще дадат 148 милиона избиратели, като това ще стане при стриктни санитарни мерки.

Всеки избирател ще трябва да носи маска и се препоръчва да носи и собствена химикалка. Изборите са за 5569 кметове и техните общински съветници. Кампанията за този вот прочете основно в социалните мрежи. Очаква се резултатите от първия тур на местния вот да бъдат обявени в 22 ч. днес местно време, което е 01 ч. по Гринуич утре.

Смята се, че вотът е и тест за Болсонаро, който каза, че няма да се меси в предизборната кампания. Но в последните седмици той умножи изказванията във Фейсбук в подкрепа на неговите кандидатите, като каза, че прави това с цел изкореняване на комунизма в страната. Болсонаро се радва на 40-процентна подкрепа от страна на бразилците, но анализатори залагат на нова консервативна вълна на този вот с избирането на кандидати, които говорят за мерките за сигурност, сред които и много бивши военни.

Анализатори смятат, че традиционните четири десни партии също така ще утвърдят позициите си на изборите. Левицата, която си остава много разделена, обаче също може да отбележи победи на този вот, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

През 2016 г. Партията на трудещите си на бившия президент Луиз Инасио Лула да Силва претърпя най-голямото поражение в историята си, като изгуби над 60 процента от общините, спечелени на предишния вот.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини