В бразилска Амазония бушуват най-големите пожари от 13 години

  • 03 юли 2020 07:02

  • 531
  • 1
В бразилска Амазония бушуват най-големите пожари от 13 години
© Getty Images/Guliver

Бразилският национален институт за изследване на космоса е регистрирал чрез сателити снимки през май над 2200 пожари в бразилската част на Амазонската екваториална гора, предаде ДПА.

Според института, това е близо 20 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година и е най-голям брой от юни 2007 г. насам.

В периода от януари до май са били прочистени над 2000 квадратни километра тропически гори. С началото на сухия сезон в Амазония защитници на околната среда и активисти по въпросите на климата обикновено бият тревога. Смята се, че заради коронавируса тази година властите не следят проблема така отблизо.

Обезлесяването в Амазония достигна нов връх през първите месеци на 2020 г.

Критици обвиняват правителството на бразилския президент Жаир Болсонаро, че насърчава обезлесяването и тактиката на горска сеч и прочистване.

Десният популист Болсонаро подкрепя икономическата експлоатация на Амазония. Той беше остро критикуван за миналогодишните унищожителни пожари в региона.

Огромният горски пояс от екваториални гори, разположен във водосборния басейн на река Амазонка, обхваща територии от 8 държави - Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия, Гвиана, Суринам и Френска Гвиана.

Въглеродните емисиите от пожарите в Австралия - почти колкото тези от Амазония

Обвиняват Болсонаро, че приема унищожението на горите, за да се отворят нови площи за селско стопанство, минно дело и животновъдство.

Бразилският министър на околната среда Рикардо ди Акино Салес по-рано тази година каза, че е желателно правителството да се възползва от това, че вниманието на обществото е насочено към коронавируса и да облекчи правилата, свързани с опазване на околната среда, за региона на Амазония, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
фащ

2020.07.03 | 10:05

1
фащ го качиха тоя. сега доволни ли са?// свалиха българката русев и качиха тоя да им обслужва интересите.

Добави коментар

Водещи новини