Обезлесяването в Амазония достигна нов връх през първите месеци на 2020 г.

  • 17 март 2020 12:22

  • 484
  • 0
Обезлесяването в Амазония достигна нов връх през първите месеци на 2020 г.
© Pixabay

Нивото на обезлесяване в Амазония през януари и февруари е било със 70 процента по-голямо в сравнение със същия период миналата година, съобщи в. "Дейли мейл".

Спътникови снимки на Бразилската космическа агенция показват, че през първите два месеца на 2020 г. Амазония е загубила гори с площ 470 кв. км, а през януари и февруари 2019 г. - гори с площ 275 кв. км. Увеличението е по-голямо в сравнение с наблюдаваното през 2016 г., когато имаше мега суша, повлияна от феномена Ел Ниньо, и се смята, че са изгубени гори с площ 345 кв. км. Данните са събрани в рамките на програма, лансирана от Бразилската космическа агенция през 2015 г. с цел да се използват спътникови снимки, за да се изследва обезлесяването в Амазония, предава БТА.

Тропическите гори може да отделят повече въглероден диоксид, отколкото поглъщат

"Увеличаването на нивото на обезлесяване не може да се обясни климатичен фактор", отбеляза Карлос Нобре от университета в Сао Пауло. Той разкритикува незаконната сеч, която е насърчавана поради липса на законови разпоредби, които да защитят Амазония.

Тъй като валежите започват да намаляват, някои специалисти са разтревожени, че нивото на обезлесяване ще се ускори.

"Събраните данни свидетелстват за тенденция - каза Ерика Беренгер от Оксфордския университет. - Вероятно ще наблюдаваме продължително обезлесяване до края на годината, което ще достигне своя пик през сухия сезон."

Според предварителните данни за 2020 г. Амазония вероятно ще загуби гори с по-голяма площ, отколкото през 2019 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
484 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини