Обезлесяването в бразилска Амазония - с рекордно ниво от 11 г. насам

  • 18 ноември 2019 19:44

  • 770
  • 0
Обезлесяването в бразилска Амазония - с рекордно ниво от 11 г. насам
© Getty Images/Guliver (архив)

Унищожаването на т.нар. дъждовни гори в бразилска Амазония през тази година е достигнало връхна точка за последните десет и повече години. Това сочат данни на бразилската агенция за космически изследвания, огласени днес и цитирани от Ройтерс.

Според агенцията за 12-те месеца до юли 2019 г. обезлесяването е обхванало 9752 квадратни километра, повишение от 29,5 на сто. По-голямата част от този период съвпада с управлението на десния президент Жаир Болсонаро, който е благоразположен към икономическото развитие на Амазония. 

Това е най-високото годишно равнище в обезлесяването на обширната област от 2009 г. насам, което засилва натиска за промени в екологичната политика на администрацията на президента.

В коментар за огласените днес данни министърът на околната среда Рикардо Салес каза пред репортери, че правителството ще предприеме срещу увеличаващото се обезлесяване редица мерки, вкл. силови, подпомогнати от сателитни снимки с висока резолюция.

Амазония не е наследство на човечеството, заяви Болсонаро

Той добави, че ще се срещне с губернаторите на щатите в Амазония, за да обсъдят тактиката за борба с проблема. По думите му новите числа показват, че е необходима нова стратегия за устойчивото икономическо развитие на Амазония.

Последвайте канала на

БТА
770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини