Амазония не е наследство на човечеството, заяви Болсонаро

  • 24 септември 2019 18:38

  • 1179
  • 0
Амазония не е наследство на човечеството, заяви Болсонаро
© Gettyimages

Бразилският президент Жаир Болсонаро заяви пред Общото събрание на ООН, че е неправилно да се твърди, че Амазония е част от наследството на човечеството и обвини някои страни, че се държат към Бразилия "по колониален начин", предаде Франс прес.

"Вместо да ни помогнат", някои страни, базирайки се на "лъжите на медиите", "се държат по неуважителен и колониален начин, посягайки на нашия суверенитет", заяви бразилският президент от трибуната на ООН.

Болсонаро не посочи конкретна страна, към която насочва забележките си, но определи като абсурдно предложението на френския президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на за създаването на международен статут за опазването на Амазония.

"Амазония не е унищожена от пламъците, както биха искали да ви накарат да вярвате някои медии", подчерта Болсонаро, известен скептик по отношение на промените в климата. "Не се колебайте да дойдете в Бразилия, това е много различна страна от това, което виждате по телевизията и в списанията", добави той пред Общото събрание на ООН.

От началото на януари до 19 септември Бразилия е отбелязала ръст от 56 на сто на горските пожари в сравнение със същия период на предишната година. Близо половината от тях (47 на сто) засягат амазонските тропически гори.
Тези пожари, повечето от които са умишлени, целят разчистването на пространство за отглеждане на селскостопански растения и животни и съпътстват бързо напредващото обезлесяване. Скоростта на този процес нарасна почти двойно след идването на власт на президента Жаир Болсонаро през януари.

Всеки час се обезлесява пространство, равняващо се на 110 футболни стадиона.

Същевременно днес бразилското министерство на отбраната обяви, че във връзка с пожарите в Бразилия са били арестувани 63 души, предаде Франс прес. Ведомството съобщи също, че са били наложени глоби в размер на 8,7 милиона долара. Министерството допълни, че от 1 до 22 септември в тропическите гори е имало 17 095 огнища на пожари. В края на август в Бразилия започна военна операция за справяне с пожарите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1179 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини