Президентът на Чили осъди полицейското насилие срещу демонстрантите

  • 18 ноември 2019 10:00

  • 248
  • 0
Президентът на Чили осъди полицейското насилие срещу демонстрантите
© Getty Images/Guliver

Президентът на Чили Себастиан Пинера вчера за първи път осъди полицейското насилие, извършвано срещу участниците в социалните протести, избухнали на 18 октомври, предаде Франс прес.

"Имаше прекомерна употреба на сила, бяха извършени злоупотреби или престъпления, не бяха спазвани правата на всички", призна чилийският държавен глава в телевизионно обръщение. Той стори това след четири седмици на безпрецедентни протести, при които загинаха 22 души, включително пет в резултат на намесата на силите на реда, а над 2000 бяха ранени.

Нови протести в Чили, докато правителството подготвя конституционна реформа

Протестите избухнаха в столицата Сантяго, след като властите обявиха, че повишават цената на билета за градското метро. Впоследствие антиправителствени демонстрации обхванаха и други населени места и прераснаха в масови безредици. В края на октомври Пинера обяви извънредно положение и комендантски час в столицата и редица други градове. Президентът също така отмени повишението на цените на билетите за обществения транспорт и обяви редица мерки за социално подпомагане на населението, включително увеличаване на пенсиите и намаляване на тарифите за електроенергията.

Чилийският президент няма да подаде оставка въпреки кризата

Последвайте канала на

БТА
248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини