Президентът на Чили обеща промени в тоталитарната конституция от времето на Пиночет

  • 10 ноември 2019 07:02

  • 544
  • 0
Президентът на Чили обеща промени в тоталитарната конституция от времето на Пиночет
© Gettyimages (архив)

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви вчера, че подготвя проект за промени в конституцията, приета по времето на диктатурата на Аугусто Пиночет (1973-90) - едно от исканията на демонстрантите, които протестират от три седмици срещу политиката на правителството, предаде Франс прес.

Смятам, че конституционните промени са легитимни и ще ги обсъдим, затова ще подготвим проект за промяна на конституцията, заяви президентът в интервю за в. "Ел Меркурио". По думите му предвидените поправки включват по-добро дефиниране на правата на личността, прецизират задълженията на държавата и учредяват по-добри механизми за гражданско участие.

Няколко дни след встъпването в длъжност на Пинера през март 2018 г. неговото правителство обяви, че няма да допусне обсъждането на законопроекта за модификация на конституцията, внесен в Конгреса от предшественичката му, социалистката Мишел Бачелет, който кодифицираше неприкосновеността на човешките права, правото на здравеопазване и образование и равното заплащане на труда на мъжете и жените.

Чилийският президент няма да подаде оставка въпреки кризата

Президентът уточни, че новият проект ще бъде обсъден едновременно с този на Бачелет и че ще може да бъдат направени и други предложения. Протестите, които започнаха на 18 октомври заради повишаването на цените на метрото, впоследствие се насочиха срещу социалното неравенство в образованието, здравеопазването и пенсиите, но протестиращите също така искаха и учредително събрание за промяна на конституцията.

След диктатурата основният закон е претърпял над 200 модификации в над 40 членове, напомни президентът. Промените трябва да бъдат подложени на дебати в Конгреса. Местни референдуми по темата ще бъдат организирани в началото на декември в повечето общини в страната.

Последвайте канала на

БТА
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини