Шофьорите на камиони и таксита се включиха в протестите в Чили

  • 25 октомври 2019 18:33

  • 583
  • 0
Шофьорите на камиони и таксита се включиха в протестите в Чили
© Getty Images/Guliver (архив)

Чилийските шофьори на камиони и таксита предизвикаха днес транспортен колапс по главните улици на столицата Сантяго, протестирайки срещу високите пътни такси, предаде Ройтерс. Това е поредният протест в седмица на демонстрации, съпроводени с насилие, предизвикани от социалното неравенство.

Протестите започнаха заради увеличение на цените на билетите в обществения транспорт и прераснаха в хулигански прояви, пожари и грабежи, причинявайки смъртта на поне 16 души, ранени бяха стотици и се стигна до щети за милиони долари за бизнеса и инфраструктурата.

Тази сутрин трафикът беше нарушен наред с достъпа до някои от основните входове на Сантяго, тъй като камиони с ремаркета, автомобили и таксита се движеха много бавно, надуваха клаксоните и развяваха чилийски знамена. Шофьорите пееха песни в знак на протест срещу пътните такси.

Социалното вълнение в Чили е поредната вълна от протестите, избухнали в Южна Америка и по света - от Бейрут до Барселона. Всяко от тези протестни движения има местни подбуди, но също така споделя нарасналия гняв срещу социалното неравенство и управляващите елити.

В същото време чилийците в социалните мрежи планират "най-голямата демонстрация в Чили" по-късно днес, като се очаква митингите да парализират по-големите градове.

"Протестите бяха необходими", казва уличният продавач Серхио Перес, докато подготвя щанда си с плодове. "Но те затрудниха всичко, особено придвижването", добавя той.

Рано тази сутрин улиците в центъра на Сантяго бяха обсипани с боклуци и счупено стъкло и воняха на сълзотворен газ след последните демонстрации и сблъсъци. Трафикът в центъра на чилийската столица беше слаб, тъй като много компании и училища останаха затворени.

Вандали подпалиха подземните транспортни влакове миналия уикенд и ги спряха от движение. Това доведе до загуби за 300 милиона долара и наруши движението на обществения транспорт.

Чилийската армия пое грижата за опазването на сигурността в Сантяго - град с население от 6 милиона души. В столицата е обявено извънредно положение с полицейски час през нощта.

Президентът на Чили Себастиан Пинера, бизнесмен милиардер, се обърна към сънародниците си вчера, твърдейки че е чул ясно техните искания и ще изпрати днес за разглеждане в Конгреса проектозакон за увеличение на пенсиите от 20 процента.

В сряда, 23 октомври, той е изпратил на законодателите и закон за спиране на увеличението на цената на електричеството, както и някои други мерки.

Последвайте канала на

БТА
583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини