Президентът на Чили предложи пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите в страната

  • 23 октомври 2019 07:28

  • 297
  • 0
Президентът на Чили предложи пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите в страната
© gettyimages

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви пакет от социални мерки, за да сложи край на протестите, които разтърсват страната от пет дни заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Социалните мерки включват 20 процентно повишение на минималната пенсия, замразяване на цената на тока, частично покриване на разходите за лечение, намаляване на цените на лекарствата и установяване на минимален гарантиран доход за работещите.

"Ние ще внесем за разглеждане в Конгреса тези социални мерки и ще започнем изпълнението им, когато правителството получи тази възможност", заяви Пинера в реч, която бележи рязък завой спрямо последните му твърди изявления към демонстрантите.

69-годишният десноцентристки президент помоли сънародниците си да простят на правителствата, както леви, така и десни, че не са успели да вземат по-рано мерки за ограничаване на дълбоките неравенства в петата най-голяма икономика в Латинска Америка. "Вярно е, че проблемите се натрупаха от много десетилетия, а различните правителства не бяха способни да признаят тази ситуация в цялата ѝ величина", заяви Пинера.

"Аз признавам и се извинявам за тази липса на визия", добави той.

Протестите, които прераснаха в безредици и стълкновения с полицията, избухнаха в Сантяго на 14 октомври и постепенно обхванаха цялата страна. Президентът обяви извънредно положение в столицата и други градове и отмени повишението на цената на билетите за метрото, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството. По данни на властите, в резултат на безредиците са загинали 15 души.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини