Извънредно положение в Еквадор заради цените на горивата

Президентът на Еквадор Ленин Морено обяви извънредно положение в цялата страна, парализирана от стачки и блокади заради повишаването на цените на горивата с над 100 процента, предадоха световните агенции.

Невижданите от 2007 г. протести в страната започнаха вчера. Транспортният сектор обяви стачка в редица области на Еквадор, а училищата останаха затворени. В столицата Кито не се движеха нито автобуси, нито таксита, а студентите се присъединиха към протестиращите.

На места в Кито се стигна до сблъсъци на демонстранти, блокирали улици и подпалили автомобилни гуми, с полицията. Задържани са 19 души.

Извънредното положение позволява да се обособят зони за сигурност в страната, да се ограничат или суспендират някои права като свободното движение, да се наложи цензура на медиите. Извънредното положение позволява и мобилизирането на армията. Конституцията на Еквадор предвижда мярката да остане в сила 60 дни. Тя може да бъде удължавана с още 30 дни.

Правителството на Еквадор си навлече гнева на народа, след като премахна субсидиите за бензина и дизела в рамките на споразумение с Международния валутен фонд, което предвижда отпускане на финансова помощ за страната в размер на 4,2 милиарда долара. В замяна Еквадор трябва да приложи програма за икономически реформи в идните три години.

Коментари

  1. 2019.10.04 | 08:19

    ....хаааахххх ...името на президента казва всичко !

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Латинска Америка

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет