Президентът на Хондурас получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти?

Действащият президент на Хондурас Хуан Орландо Ернандес е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, включително от бившия шеф на мексиканския картел "Синалоа" Хоакин Гусман - Ел Чапо. Това заяви нюйоркски федерален прокурор, цитиран от Франс прес, при откриването на съдебен процес за трафик на наркотици срещу един от братята на президента.

"Обвиняемият е бил закрилян от настоящия президент (на Хондурас), който е получил подкупи от милиони долари от наркотрафиканти, в това число от Гусман", каза във встъпителната си пледоария прокурорът.
Ел Чапо "лично е дал на обвиняемия един милион долара за брат му (президента)", каза заместник-прокурорът Джейсън Ричман в първия ден от делото срещу Хуан Антонио Ернандес Алварадо - Тони.

Президентът заяви в Туитър, че обвиненията са "100 процента фалшиви, абсурдни и смешни". "Това е по-несериозно от Алиса в страната на чудесата", допълни той.


В документ, публикуван през август, обвинението вече съобщи, че хондураски наркотрафикант, чието име не бе назовано, е предоставил 1,5 млн. долара на предизборната кампания на Хуан Орландо Ернандес през 2013 г.
Основната част от парите е била похарчена за подкупване на местни политици, за да подкрепят кандидатурата на Ернандес, който по това време беше председател на хондураския парламент.

В речта си пред Общото събрание на ООН на 23 септември Ернандес, който беше преизбран през 2017 г., осъди "клеветническата кампания от страна на наркотрафиканти, банди, корумпирани хора, убийци и дори политици".
В Хондурас бяха организирани множество големи протести с искане на оставката на президента.

Ернандес е привилегирован партньор на американския президент Доналд Тръмп, с когото миналата седмица сключиха споразумение за сътрудничество при молбите за убежище. Целта на споразумението е да спре нелегалната имиграция, припомня АФП.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Латинска Америка

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет