ООН подписа с Венецуела споразумение за повече сътрудничество в областта на човешките права

Върховният комисариат на ООН за правата на човека обяви, че е подписал с Венецуела споразумение за увеличаване на сътрудничеството в областта на човешките права, включително целта да се отвори постоянен офис в страната, предаде Франс прес. Меморандумът за разбирателство е подписан на 20 септември между върховния комисар Мишел Бачелет и венецуелския външен министър Хорхе Ареаса, съобщи ООН в изявление.

"Върховният комисариат и аз самата сме решени да работим в тясно сътрудничество с властите и гражданските организации за насърчаване и защита на човешките права и основните свободи на всички жители на страната", заяви Бачелет.
Бачелет, която многократно остро разкритикува положението с човешките права във Венецуела, неотдавна изрази съжаление, че там все още се извършват изтезания и незаконни задържания.

Подписаният между ООН и Венецуела "документ за сътрудничество" важи за една година и "дава основа за продължаване на диалога с цел бъдещо сключване на споразумение за установяване на офис на Върховния комисариат във Венецуела", се казва още в изявлението.

Междувременно Венецуела се съгласява да приеме "трайното присъствие" на двама представители на Върховния комисариат и обещава да позволи на експертите на ООН да получат достъп до затворите и да се движат свободно из цялата страна.

Същевременно пратеникът на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо в САЩ Карлос Векио заяви, че опозицията има нужда от повече помощ от Европа за свалянето на президента социалист Николас Мадуро, предаде Ройтерс.
Опозицията и САЩ смятат преизбирането на Мадуро през 2018 г. за незаконно.

Вчера група латиноамерикански държави приеха да наложат санкции на членове на правителството на Мадуро на среща в рамките на Общото събрание на ООН.

"Получихме голяма подкрепа. Но ни е нужно повече страни да подкрепят Хуан Гуайдо", каза Векио.

Над 50 държави са признали Гуайдо за законен лидер на Венецуела, след като той като председател на контролирания от опозицията парламент се позова на конституцията, за да се обяви за и.д. президент през януари. Мадуро обаче продължава да е признат за президент от 193-членното Общо събрание на ООН.

Мадуро определя Гуайдо като подкрепяна от САЩ марионетка, която иска да го свали с преврат.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет