Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония.

Под натиска на международната общност президентът Жаир Болсонаро издаде указ да бъдат пратени войници в природните паркове, индианските резервати и някои гранични райони на огромната гора. Междувременно протести в няколко държави критикуваха бездействието на властта в Бразилия.

Първоначално президентът се съпротивляваше, както на данните от бразилските агенции за размера на бедствието, така и на натиска от чужбина. След като пожарите се превърнаха в международен проблем, Жаир Болсонаро се появи по телевизията и обяви нови мерки за борба с огъня, като обвини за бедствието природата, предаде Нова телевизия.

"В момента е традиционно сух и горещ период в Бразилия. По това време пожари в Амазония има често. Когато има повече дъждове, пожарите са по-малко. В горещи години като 2019-та, пожарите са с по-голяма честота. Въпреки това, те не са извън средните показатели за последните 15 години", каза Болсонаро.

Много хора в Бразилия обвиняват президента за пожарите. По-крайните смятат, че негови хора ги палят, за да разчистват гората за земеделие. По-умерените виждат негова косвена вина. Болсонаро подкрепя по-мащабна сеч в Амазония, което местни спекуланти приели като сигнал, че могат да действат на регионално ниво. Това изкара десетки хиляди по улиците в Рио де Жанейро и Сао Пауло, които протестираха срещу президента.

Протестите далеч не са само в Бразилия. В Аржентина и Перу имаше демонстрации срещу Болсонаро, като на моменти се стигна до блокиране на движението, безредици и напрежение. Пред редица бразилски посолства по целия свят също се събраха демонстанти, които искаха правителството на южноамериканската страна да гаси пожарите.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Латинска Америка

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет